Ámos Imre kiállítás Berlinben

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

Szentendre, Dunaszerdahely és Pécs után a Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricumában mutatják be Ámos Imre festőművész és a 20. század kapcsolatát bemutató összművészeti kiállítást.

amos_imre_1_menekulok

Ámos Imre: Menekülök. 1943.

A második világháborúban munkaszolgálatosként meghalt művész munkásságát és az életműve ihlette kortárs alkotásokat bemutató tárlatot hétfőn nyitják meg. A kiállítást a Magyarországi Evangélikus Egyház kezdeményezésére rendezték, a keresztény-zsidó párbeszéd jegyében. Az evangélikus egyház “felelősséget érez a múltban elkövetett mulasztásaiért”, és a kiállítást “a bocsánatkérés és a szeretet kifejezésének szolgálatába kívánja állítani” – áll a Hol van a te testvéred? című kiállításról szóló sajtóközleményben.

A kiállítás címe az Ószövetségből származik, Káin és Ábel történetére utal. A szervezők kortárs magyar írókat, szobrászokat, festőművészeket, zeneszerzőket kértek fel, hogy Ámos Imre életművéből kiindulva reflektáljanak “az európai etika 20. századi állapotára”. A projektben részt vett többek között Haraszty István, Konok Tamás és Nádler István képzőművész, Kertész Imre, Krasznahorkai László és Podmaniczky Szilárd író, Dés László, Vukán György és Fassang László zeneszerző.

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) Moholy-Nagy Galériájában berendezett kiállítás hétfő esti megnyitóján egy pódiumbeszélgetést is tartanak Zsidóság, kereszténység és a holokauszt apokalipszise címmel. A beszélgetésen Fabiny Tamás evangélikus püspök, Christian Wiese vallástörténész, a frankfurti egyetem kutatója, és Kovács András szociológus, a berlini műszaki egyetemen működő antiszemitizmus-kutató központ vendégkutatója vesz részt, a moderátor Isabel Enzenbach, a központ munkatársa.

Ámos Imre 1907-ben született Nagykállón. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula tanítványa volt. A posztimpresszionizmus képviselője, számos alkotásán Marc Chagall hatására szürrealista jegyek is megjelentek. 1944 nyarán halt meg, feltehetően egy németországi munkatáborban.

Címkék:Ámos Imre

[popup][/popup]