Amnesty International: “Izrael, mint megszálló, köteles a palesztinokat is ellátni vakcinával”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Amnesty International szerdán felszólította Izraelt, hogy lássa el koronavírus-vakcinával a Júdea és Szamária valamint a Gázai övezet lakosait is, mondván, a nemzetközi jog erre kötelezi a zsidó államot.

Az esetről az ujkelet.live tudósít.

A Palesztin Hatóság – amely mintegy 2,8 millió palesztinnak ad otthont – , nyilvánosan nem kérte Izrael segítségét az oltások beszerzéséhez. Az oslói megállapodások szerint a palesztinok egészségügyi szolgáltatásaiért a Palesztin Hatóság felel.

A Palesztin Hatóság közölte, hogy kapcsolatba lépett potenciális oltóanyag-beszállítókkal, míg az egészségügyi minisztériuma azt mondta, a Pfizer-BioNTech vakcina tárolásának megoldása komoly fejtörést okozna számukra.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet, ahol körülbelül kétmillió palesztin él, valószinűtlen, hogy nyilvános koordinációt folytatna Izraellel legyen szó bámilyen oltási erőfeszítésről.

De a brit székhelyű Amnesty jogvédő szervezet szerint Izrael „megszálló hatalomként nem folytathatja a nemzetközi kötelezettségeinek figyelmen kívül hagyását, és haladéktalanul cselekednie kell annak biztosítása érdekében, hogy a COVID-19 vakcinákat egyenlően és tisztességesen biztosítsák a megszállása alatt lévő Ciszjordániában [Júdea és Szamária] és a Gázai övezetben élő palesztinok számára.”

A palesztin egészségügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy az első vakcinadózisok váhatóan februárban érkeznek hozzájuk az ENSZ által támogatott, alacsony és közepes jövedelmű nemzeteknek szánt Covax-programon keresztül.

Teljes cikk

Címkék:Amnesty International, koronavírus

[popup][/popup]