Amikor a nemzetbiztonsági miniszter kiszivárogtatja a bizalmas megbeszélés részleteit

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A 12-es csatorna este idézeteket tett közzé Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és Já’ákov ‘Kobi’ Sabtáj rendőrfőkapitány múlt heti zártajtós beszélgetéséből, a kettőjük között egyre súlyosbodni látszó válság közepette. A beszélgetést az arab társadalomban elkövetett gyilkosságot követően tartották, és az arab társadalomban végzett bűnözés elleni harcról és a Nemzeti Gárda felállításáról tárgyaltak.

Itamar Ben Gvir és Kobi Shabtai rendőrkapitány 

„Egyik gyilkosság a másik után. Ez minden határon túlmegy. Erős nemzeti gárdára van szükségünk” – idézte a riport Ben-Gvirt.

,,Miniszter úr, nincs mit tenni. Megölik egymást. Ilyen a természetük. Ez az arabok mentalitása” – válaszolta Sabtáj.

„Az arabok és a zsidók meggyilkolását egyaránt meg kell akadályozni” – mondta Ben-Gvir.

„Intézkedünk Ramléban és Lodban” – mondta Sabtáj két olyan városról, ahol arab és zsidó lakosok is vannak. ,,Beszéltünk az arab közösség prominens tagjaival, és próbáljuk megnyugtatni a helyzetet.”

„Nem elég beszélni” – válaszolta Ben-Gvir. „Emlékezz mi történt [a vegyes városok zavargásain a 2021. májusi] Falak Örzője-hadműveletkor. Tudom, hogy rövid a takaró, tehát kell egy nemzeti gárda. Ha komolyságot mutatsz [a kezdeményezéssel kapcsolatban], a tiéd. Ha nem, akkor én mozdítom elő.”

Sabtáj irodája felháborodott a kommentek sajtóban való közzétételén, mondván, a rendőrfőkapitányt megdöbbentette, hogy Ben-Gvir és hivatala „a miniszter és a rendőrfőkapitány közötti személyes beszélgetéseket rögzíti, és felháborítja, hogy a kijelentéseket kiragadták a szövegkörnyezetből, az arab társadalom viselkedési mintáival foglalkozó beszélgetésen.”

A rendőrség közleménye szerint Sabtáj nehezményezte az arab társadalomban azt a tendenciáját, hogy tagjai „nem hajlandók felfedni a gyilkosok kilétét, még akkor sem, ha az ismert az áldozatok hozzátartozói előtt.”

Sabtáj hivatala szerint a Ben-Gvirrel folytatott beszélgetésének kiszivárogtatására vonatkozó döntés „megkérdőjelezi a rendőrség lehetőségét, hogy jelentést tegyen a miniszternek anélkül, hogy félne a források nyilvánosságra hozatalától vagy a beszélgetések eltorzításától”.

Teljes cikk

Címkék:Itamar Ben-Gvir, Kobi Shabtai

[popup][/popup]