Amikor a fogorvosokból terroristák lesznek

Írta: periszkop.com - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A hírt, miszerint a nemrég elfogott palesztin terroristák fogorvosok,sokan találták viccesnek. Ezt nem vártuk volna. Afféle, a postás megharapta a kutyát – típusú sztori. A késő esti talk-showk műsorvezetői majd biztos elpoénkodnak rajta. Mielőtt azonban nevetgélve tovább lapoznánk, érdemes lenne néhány pillanat erejéig eltöprengeni, milyen halálosan komoly következményei vannak ennek a sajátos történetnek.

dentists-as-terrorists

A fogorvos-terrorista sejt (The Times of Israel)

A palesztin ügy támogatói sok éven keresztül azt nyomatták – különösen a mainstream médiában – hogy a terrorizmus oka a szegénységben keresendő. Ez több okból is kényelmes magyarázat volt. Először is, Izraelre hárítja át a terrorizmus miatti felelősséget. Más szavakkal, ha a palesztinok erőszakhoz folyamodnak „kétségbeesésükben”, vagy azért, mert „reménytelennek” érzik magukat, közérzetükért az izraeli politika a hibás. Másodsorban, ha a terrorizmus oka a szegénység, a megoldás könnyű: sok pénzt kell adni a palesztinoknak és ez majd véget vet a terrorizmusnak.

Tulajdonképpen teljes mértékben ez a gondolatmenet képezi a palesztinoknak az Egyesült Államok által folyósított segély kiindulópontját. A Palesztin Hatóság 500 millió dollárt kap évente az amerikai adófizetők pénzéből. Ez, 1993 óta egy mesebeli 11500000000 dolláros összegre rúgott. Gondoljanak bele, milyen hasznosabb célokra is lehetett volna fordítani ezt a pénzt!

A Washington Post tudósítója nagy meglepetéssel számolt be róla ez év elején, hogy a legutóbbi öngyilkos bombamerénylet palesztin elkövetőjének [ 2016. április 19-én felrobbantott egy buszt Jeruzsálemben –ford . megj ] portréja „sehogy sem illett egy kétségbeesett Hamasz – harcoséhoz”, hiszen gazdag és művelt volt. Abdel Hamid Abu Srour  nagybátyjai „jómódú kereskedők…Nem menekülttáborban nőtt fel. Jordániába járt bevásárló-utakra.”

A rokonok „palesztin aranyifjúként írták le Mahmoud Abu Srourt, aki egy jómódú és közismert, nyolc befolyásos testvér családjaiból álló klán tagja volt, akik egy bútorüzlet- láncot működtettek és elég gazdagok voltak ahhoz, hogy Jordániába vigyék fiaikat vakációzni, és saját ruhaüzleteket nyissanak a számukra.

„Mi jó anyagi körülmények között élünk – mondhatni, nagyon jó anyagi körülmények között” –mesélte a Washington Post tudósítójának az egyik nagybácsi. Az Abu Srour meggyászolására rendezett családi összejövetelen megjelent, kamaszkorú unokatestvérek drága karórákat, divatos farmereket és elegáns cipőket viseltek.”

Az Abu Srour –eset Ayman Kanjounak, egy másik olyan terroristának –  aki sehogysem illik be a sztereotípiákba – tavalyi letartóztatására emlékeztet. Ha azt hiszik, hogy a palesztin terroristáknak nőtlen fiatalembereknek kell lenniük, akiknek nincs sok vesztenivalójuk, bemutatnám a középkorú, izraeli-arab Kanjou asszonyt, öt gyerek édesanyját, akit akkor fogtak el, amikor átutazott Törökországon, hogy Szíriában csatlakozzon az ISIS-hez.

Ő (mint Shunit Nimtzan izraeli ügyész elmondta), „köztiszteletben álló” családból származik. Egyetemet végzett (Al- Azhar Egyetem, Kairó), ami nem sok muzulmán nőről mondható el. Még le is doktorált. 11.000 dollár készpénzzel szándékozott az ISIS –hez utazni (ami szerintem megint csak nem a szegénység jele). És vajon csakugyan elidegenedett volna a családjától? Egy gyökértelen elégedetlenkedő lett volna, aki tartozni szeretett volna valahova? Nem egészen: az útra 74 éves apja is elkísérte.

Valójában, ha visszautaznak az időben és felidézik az elmúlt évtizedek jelentősebb terrorista bűncselekményeit, hasonló jelenséget tapasztalhatnak. Emlékezzenek vissza arra a 415 Hamász – terroristára , akiket, egy sor, izraeliek ellen irányuló terrortámadást követően Yitzhak Rabin, az akkori miniszterelnök 1992 decemberében kiutasított Libanonba. A Chicago Tribune arról számolt be akkoriban, hogy a kiutasított terroristák között „sok üzletember, akadémikus, ügyvéd [és] orvos volt”. Hasonlóképpen , Abdel Aziz al- Rantisi, a Hamász alapítója-és sokáig a vezetője – gyakorló gyerekorvos volt. Napközben palesztin gyerekeket gyógyított. Éjszakánként pedig izraeli gyerekek meggyilkolását szervezte.

És most itt vannak nekünk a fogorvos –terroristák.

A 36 éves dr. Samer Mahmoud al-Halabiyeht azt követően tartóztatták le az izraeli hatóságok, hogy kiderült: ő annak a terrorista sejtnek a vezetője, amely  végrehajtotta a május 10-i terrortámadást, amelynek során  egy izraeli állampolgár súlyosan megsérült. A szervezet másik két tagja, a férfi testvére, a 42 éves Dawoud Alhabiya, és a 36 éves Daganeh Jamil szintén fogorvosok. A három dokinál egy 56 bombából álló készletet találtak, amelyekkel izraelieket akartak meggyilkolni és megcsonkítani.

Ők nem kétségbeesett tinédzserek. Semmi okuk nem volt arra, hogy „reménytelennek” érezzék magukat. Épp ellenkezőleg, jól fizető állásuk volt, biztonságos és kényelmes jövő várt rájuk. De a többi palesztin terroristához hasonlóan az ideológia fontosabb volt számukra, mint anyagi helyzetük.

Akár tinik, akár 30-as -40-es éveikben járó férfiak, akár zűrös akár kiegyensúlyozott a magánéletük, akár munkanélküliek akár sikeresen praktizáló orvosok, valamennyi palesztin terroristának van egy közös vonása: azért próbálnak meg zsidókat gyilkolni, mert zsidókat akarnak gyilkolni.

Az eredeti cikk itt olvasható.

 

 

Címkék:palesztin, terror

[popup][/popup]