„Ami a miénk, az a tietek is!” – neológ zsinagóga ad imahelyet két reformzsidó közösségnek

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Mazsihisz Hunyadi téri Ohél Ávráhám zsinagógája, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség közös nyilatkozatban jelezte, hogy a neológ zsinagóga teret biztosít a két reformzsidó közösségnek.

Fináli Gábor rabbi

„Ami a miénk, az a tietek is!”

“Az Ohél Ávráhám zsinagóga vezetősége, rabbijának, Fináli Gábornak a javaslatára, úgy döntött, hogy a közösségünk felajánlja a zsinagógáját és a közösségi terét mindkét reform zsidó közösségnek, a későbbiekben egyeztetett időpontokban, havi egy, vagy akár több alkalomra.

A két reformközösség, akárcsak ideiglenes „befogadásával” a segítségnyújtás mellett szeretnénk kifejezni, hogy bár szokásaink, értelmezéseink sok tekintetben különböznek, de mi inkább tekintünk a közös nevezőre, sorsközösségünkre a helyben maradt zsidók leszármazottaiként. Mindannyian és egyformán vagyunk részei Izrael közösségének.

A Szim Salom egy tóraolvasása, jobbra Kelemen Katalin rabbi

Mi, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetői köszönetünket fejezzük ki az Ohél Ávráhám zsinagóga vallási és világi vezetőinek felemelő gesztusukért. Valljuk a hittestvéri együttműködés, egymás kölcsönös tisztelete, az irányzatokon átívelő zsidó egység, a közös jövő reményének fontosságát.

Hiszünk benne, hogy a neológ- és a reformzsidóság együttműködése inspirációt jelent majd mindegyik közösség számára” – fogalmaz a nyilatkozat, melyet a Kibic Magazinnak juttattak el.

[popup][/popup]