Amerikai szankciók izraeli telepesekkel szemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön egy végrehajtási rendeletet adott ki, amelynek az a célja, hogy megbüntesse azokat a zsidó telepeseket, akik a Hamász október 7-i támadása után palesztinokra támadtak a nemzetközi jog értelmében megszállt Ciszjordániában.

Radikális telepes fiatalok összecsapnak az izraeli katonákkal egy illegális telep lebontása során. Képünk illusztráció (Forrás: Youtube)

A rendelet értelmében létrejön egy olyan rendszer, amely pénzügyi szankciókat és vízumkorlátozásokat rendel el azokkal szemben, akikről kiderül, hogy palesztinokat támadtak meg vagy félemlítettek meg, esetleg a tulajdonukat is elfoglalták. Mindezt Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója ismertette – írja a Reutersszemlézte a 444.hu.

A rendelet értelmében a szankcionált személyek amerikai vagyonát befagyasztják, és megtiltják a velük való üzletelést amerikai szereplőknek. Az új típusú szankciókat azonnal be is vetették négy izraeli telepessel szemben, akiket azzal vádolnak, hogy palesztinokat támadtak meg Ciszjordániában.

Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter, a szélsőjobboldali, telepespárti Vallásos Cionizmus párt vezetője elutasítóan nyilatkozott Biden rendeletéről:

„A ‘telepesek erőszakos fellépése’ kampány egy antiszemita hazugság, amelyet Izrael ellenségei azzal a céllal terjesztenek, hogy befeketítsék az úttörő telepeseket és a telepes vállalkozást, kárt okozzanak nekik, és ezzel befeketítsék Izrael állam egészét” – mondta.

[popup][/popup]