Amerikai külügy: a sorosozásnak antiszemita felhangja is lehet

Írta: Panyi Szabolcs/index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma minden évben kiad egy jelentést a vallásszabadság nemzetközi alakulásáról a világban, valamint részletes országjelentéseket az adott év történéseiről: ma jelent meg a friss, a 2015-ös évről szóló jelentés, melynek már a nemzetközi összefoglalójában is idézik Orbán Viktort, illetve a Hóman-szobor ügyét. 

state-department

A Magyarországról szóló országjelentésnek pedig leginkább az az érdekessége, hogy a fideszes politikusoknak a menekültválság során tett több nyilatkozata is muszlimellenes gyanúba keveredik az elemzés szerint, Soros György emlegetése mögött pedig antiszemita felhangokra történik utalás.

  • Az International Religious Freedom Report for 2015 nemzetközi összefoglalójában kétszer említik Magyarországot. Kiemelik, hogy az antiszemitizmus elleni kormányzati zéró tolerancia ellenére a magyar kormány és a székesfehérvári önkormányzat is pénzt adott Hóman Bálint szobrára, aki pedig „egy hírhedt antiszemita volt a II. világháború idején”; a támogatástól a nemzetközi felháborodás hatására álltak el a magyarok, írják. (Az ügyet egyébként még Barack Obama is szóba hozta egy beszédében, azt állítva, az amerikaiak akadályozták meg a szoborállítást; Orbán Viktor szóvivője ezt letagadta.) A Hóman-ügy az országjelentésben részletesen is szerepel.
  • Megemlíti a jelentés a sorosozást is. Idéznek egy Fidesz-közleményt, melyben ez áll: “Felszólítjuk a Helsinki Bizottságot, hogy fejezze be a hazudozást, és legalább egy ilyen fontos és súlyos kérdésben ne a zsebeik Soros György pénzével való kitömésével legyenek elfoglalva!” A jelentésben azonban Soros neve helyett az idézetben az “egy tehetős amerikai zsidó” megnevezés szerepel, zárójeles magyarázatban. Ezt követően a jelentés idézi Orbán október 30-i beszédét, amikor a miniszterelnök arról beszélt, “Európát elárulták”, és azt állította, ha nem állunk ki érte, akkor “néhány nagy pénzt mozgató, a nemzetállamok keretein túlgondolkodó, aktivista, senki által meg nem választott vezető hagymázas álmát teljesíti majd be a következő időszakban; ha most a Soros Alapítványra gondolnak, az nem indokolatlan”. A jelentés a két példa alapján azt írja, belföldi antiszemitizmus-szakértők szerint ez ugyan még nem nyílt antiszemitizmus, de az ilyen megfogalmazások a magyar közbeszédben antiszemita konnotációkat idézhetnek.
  • A teljes cikk itt olvasható.
[popup][/popup]