Amerikai és izraeli eredmények a koronavírus elleni védőoltás terén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Kedden leszállította a koronavírus elleni vakcina első tesztverzióját egy amerikai cég, a  Massachusetts állambeli Cambridge-ben található Moderna Therapeutics, ami 42 nappal a COVID-19 vírus genetikai feltérképezése után készült el a kísérleti vakcinával.

A végleges megoldás ennek ellenére még távoli, az embereken végzett tesztelést ugyanis legkorábban áprilisban kezdik meg – írja a Time nyomán az Index.hu.

Mindeközben az izraeli Tudományos és Technológiai Minisztérium által finanszírozott, négy éves kutatás eredményeként a MIGAL intézetben sikerült kifejleszteni a madárállományt tizedelő koronavírus elleni oltóanyagot, melyet sikeresen teszteltek szárnyasokon.

Prof. Jacob Pitkowski, dr. Chen Katz és dr. Ehud Shahar kutatócsapata szerint a madár vírus és a COVID-19 genetikailag azonos – adta közre a leharpress.

Mint arról David Zigdon, a MIGAL intézet vezérigazgatója beszámolt, a 90 napos oltóanyag-biztonsági vizsgálata után legalább fél évre van szükség, hogy a vakcina piacra kerüljön.

*

A mai napon diagnosztizálták az első koronavírusos beteget Izraelben, aki Olaszországból érkezett haza négy napja az ELAL LY382 számú járatával, mely vasárnap 16.10-kor szállt le a Ben Gurion repülőtéren.

Az Egészségügyi Minisztérium tisztviselője, Szogal Szadetsky professzor nyilatkozata szerint, akik kapcsolatba kerültek a férfivel házi karanténba kell vonulniuk – tudósított az ujkelet.live.

A férfit a ramat gani Siba Orvosi Központban helyezik karantén alá, ahol a Tokióból hazaért Diamond Princess tengerjáró hajó izraeli utasai vannak.

Az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint jelenleg 1533 izraeli van házi karanténban, köztük 180 ma vonul elszigetelés alá. Körülbelül ezer embert teszteltek a koronavírusra Izraelben.

 

[popup][/popup]