Amerikai elismerés a magyarországi zsidó temetők felújításáért – de a munka nagyja hátravan

Írta: MTI, Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A magyarországi zsidó temetők felújítása érdekében tett magyar kormányzati erőfeszítéseket méltatja az Örökség Alapítvány a Zsidó Temetők Megőrzéséért (HFPJC) nevű, New York-i székhelyű szervezet, amelynek Orbán Viktor miniszterelnök részére is megküldött állásfoglalását Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke juttatta el szerdán az MTI-nek.

Nagykőrösi zsidó temető (Fotók: Somos Péter)

A dokumentumban azt írják: a magyar származású amerikai ortodox zsidók közösségeinek nevében elismerésüket fejezik ki a magyar kormánynak, amely Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével elkötelezetten támogatta magyarországi zsidó temetők felújítását.

Emlékeztetnek: az elmúlt években Magyarország hatalmas erőfeszítéseket tett a zsidó temetőkért,

A HFPJC üdvözli, hogy szorosan együttműködhetett a magyar kormány képviselőivel, miután a kormány nagy hangsúlyt helyez a zsidó temetők állapotának megőrzésére.

Kiemelik: a HFPJC az elmúlt két évtizedben nagy figyelmet szentelt a kelet-európai zsidó temetők felújítására, és eddig több mint 300 temető felújításához járult hozzá.

A tiszaeszlári zsidó temető bejárata

*

Mint ismeretes, Magyarországon mintegy 1500 zsidó temető található, a többségük gondozatlan, mert a helyi zsidó közösséget a vészkorszak idején deportálták, megölték. Számos olyan temető is van, amely nincs körbekerítve, sőt, a sírköveket is elhordták, eltulajdonították, még a temető pontos körvonalai is bizonytalanok.

A kormány egy hosszabb távú temető-felújítási program első részleteként, mintegy félmilliárd forintot különített el az idei évre, melyet a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) oszt szét korábbi pályázati kiírása alapján. A temetőfelújítások a tervek szerint a hitközségek, a helyi önkormányzatok, iskolák közreműködésével zajlanak majd, és oktatási programok is társulnak hozzájuk.

Szerkesztőségünk a Mazsöktől várja az információkat, hogy a részletekről is tájékoztathassuk a közeljövőben a közvéleményt.

[popup][/popup]