Állig felfegyverzett feketék jelentek meg az amerikai tüntetéseken

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szokatlan látvány fogadta szombaton az amerikai Kentucky állambeli Louisville város lakóit egy rendőri erőszak elleni tüntetésen, amin egy 26 éves fekete nő halála miatt tiltakoztak az emberek. A demonstráción több mint háromszáz, fekete ruhába öltözött afroamerikai jelent meg gépkarabélyokkal, puskákkal és automata fegyverekkel, hogy katonai formációban meneteljenek a város utcáin.

A menetet az atlantai központú az NFAC (Not Fucking Around Coalition) nevű fekete milícia szervezte, aminek nevét magyarra úgy lehet némi eufemizmussal lefordítani, hogy „Nem Szarakodunk Koalíció.” Bár a szervezet megjelenését nem fogadta mindenki kitörő örömmel a feketék jogaiért küzdő Black Lives Matter mozgalomban, sokan támogatták a törvényes jogaikat gyakorló fegyveresek megjelenését. Egy helyi aktivista a helyi lapnak kijelentette:

Erre már egyértelműen szükség volt. A szokásos tüntetések nem működnek, a menetelések nem működnek, a poszterek nem működnek, az ülve tiltakozások nem működnek, és ezzel megmutathatjuk az embereknek, hogy bátrak vagyunk, és itt az ideje a változásnak.

A szervezetnek nem ez volt az első nagy visszhangot keltő akciója. Július elején ezer tagjuk tartott a hatóságok jellemzése szerint is békés és rendezett menetelést a Georgia államban található Stone Mountain Parkban, ahol az ország legnagyobb konföderációs emlékműve található, és ahol az utóbbi években több, a fehér felsőbbrendűséget hirdető tüntetést is tartottak.

Ignácz Péter/24.hu

Címkék:Állig felfegyverzett feketék

[popup][/popup]