Alagutat ástak a Chabad központjába a mozgalom szélsőségesei

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Némi dulakodás után tíz haszid szélsőségest tartóztattak le hétfőn a New York-i rendőrök a Chábád Lubavics haszid mozgalom brooklyni székhelyénél, miután azok nem akarták hagyni a kiérkező munkásoknak, hogy betemessék az alagutakat, amelyeket a zsinagóga alá ástak – írja a Rolling Stone.

Rendőrök viszik el a Chabad-Lubavics mozgalom szélsőséges rendbontóit

Az esemény a Chábád Lubavics mozgalom, valamint annak egy extrémebb leágazása közti vitára vezethető vissza – szemlézte a hírt a Telex.hu.

Utóbbi csoport azt állítja, hogy a mozgalmat 1994-es haláláig vezető Menachem Mendel Schneerson a messiás, ezt azonban a Chábád Lubavics nem ismeri el. Egy 2006-os bírósági ítélet értelmében a mozgalom brooklyni Crown Heightsban található székhelyének jogos tulajdonosa a Chábád Lubavics, az extrémista szárny azonban a Jewish Chronicle cikke szerint ebbe nem nyugodott bele, és fél éve elkezdett alagutakat ásni.

Riot breaks out in New York City synagogue over secret tunnel

A group of Hasidic Jewish worshippers were arrested amid a dispute over a tunnel secretly dug into the side of a historic Brooklyn synagogue, setting off a brawl between police and those who tried to defend the makeshift passageway. The discovery of the tunnel at the Chabad-Lubavitch world headquarters in Crown Heights prompted an emergency structural inspection from the city Tuesday.

A lökdösődés és a paddöntögetés mellett olyan videók is készültek, ahol magukat az alagutakat mutatják be, sőt, egy videón az látszik, ahogy egy zsidó férfi az utca közepén kimászik a járda alól egy lyukas rácson, majd elszalad.

Az alagútépítés természetesen beindította az összeesküvés-elméletek híveinek fantáziáját és virálissá vált az interneten:

Lauren Witzke on Twitter: “Big Scandal in New York right now happening as it was discovered that Jews had secretly built underground tunnels beneath their synagogues. What were they doing with these underground tunnels? What were they used for? pic.twitter.com/9Gb2FHN6H6 / Twitter”

Big Scandal in New York right now happening as it was discovered that Jews had secretly built underground tunnels beneath their synagogues. What were they doing with these underground tunnels? What were they used for? pic.twitter.com/9Gb2FHN6H6

 

A Chabad Lubavics szervezet tavaly decemberben szerzett tudomást az alagutak létezéséről, és munkásokat rendelt oda, hogy töltsék fel őket, ez vezetett végül a hétfői tüntetésekhez és a dulakodáshoz is.

A mozgalmat jelenleg vezető rabbi kijelentette, hogy elítélik a fiatal elkövetők vandalizmusát.

[popup][/popup]