Akiknek a Hamasz sem elég radikális

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

640x392_49295_232893

Gáza: Szalafisták tüntetnek a Hamasz ellen

A Hamász őrizetbe vett egy szalafistát az Izrael elleni rakétatámadások után

A Gázai övezetet kormányzó Hamász iszlamista palesztin szervezet őrizetbe vett egy szalafista fegyverest a hét elején Izrael ellen végrehajtott rakétatámadás nyomán – közölték csütörtökön szalafista körökhöz közel álló források.

A Hamász belbiztonsági apparátusa az elmúlt két napban két fegyverest állított elő. Egyiküket néhány óra múlva elengedték, a másik még mindig őrizetben van – közölte a radikális iszlamista mozgalomhoz tartozó, nevének elhallgatását kérő forrás, aki szerint az Izrael elleni rakétatámadások után üldözni kezdték a szalafistákat.

A belügyminisztérium tagadta mindezt. A tárca szóvivője, Iszlám Saván kijelentette: “a Hamász belbiztonsági szolgálata az ellenállás része, és senkit nem vesz őrizetbe, aki ellenáll az (izraeli) megszállónak.”

Gázai szalafista csoportok Medzslisz Súra al-Mudzsahedin nevű szövetsége vállalta magára, hogy rakétákat lőtt ki kedden és szerdán izraeli területre. A támadások következtében senki sem sebesült meg, károk sem keletkeztek. A szervezet közölte: az izraeli börtönben elhunyt 64 éves, rákbeteg Maiszara Abu Hamdíje halála miatt hajtották végre a támadást. Az izraeli légierő válaszul légicsapásokat intézett palesztin területen lévő célpontok ellen, az elsőt a november végén megkötött tűzszünet óta.

A Medzslisz Súra al-Mudzsahedin csütörtökön közleményben követelte, hogy a Hamász gyakoroljon nyomást a biztonsági szolgálatokra a szalafisták szabadlábra helyezése érdekében.

A Gázai övezetet 2007 óta kormányzó Hamász rendszeresen vesz őrizetbe radikális szalafistákat.

[popup][/popup]