Áder János a Los Angeles-i magyar zsinagógában

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

A mintegy száz ember részvételével megrendezett szertartáson felolvasták Los Angeles város és megye vezetésének köszöntését.

“Ma már tudjuk, hogy elvesztettük akkor a csatát, a háborút elnyomóink ellen azonban megnyertük” – hangsúlyozta az ünnepségen Harsányi Lajos, a Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke.

Az államfő vasárnap ellátogatott a Bais Naftoli Kongregáció ortodox magyar zsidó közösségbe. Andrew Friedman, a magyar ajkú izraelita hitközség vezetője egyebek között arról szólt, hogy Magyarország 2015-ben látja el a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség elnöki tisztét. Idézte Orbán Viktor miniszterelnök egy hónappal ezelőtti kijelentését, miszerint minden magyarnak szembe kell néznie azzal a felelősséggel, hogy 70 évvel ezelőtt magyarok öltek magyarokat, hogy az utolsó túlélőket kárpótolni kell és hogy a történtek emlékezetét életben kell tartani.

O

Andrew Friedman emlékeztetett rá, hogy 1999-ben az első Orbán-kormány nyilvánította április 16-át a holokauszt emléknapjává, döntött a Holokauszt Emlékközpont és a Terror Háza megalapításáról, valamint a mostani kabinet az 2012-es Wallenberg-emlékév megtartásáról.

“Elnök úr, mindent köszönünk önnek személyesen és az egész kormánynak mindent, amit tettek” – mondta a magyar köztársasági elnöknek Andrew Friedman.

Rámutatott, hogy az “antiszemitizmus rákfenéje” tovább él az egész világon. Köszönetet mondott azért, hogy az elnök és a magyar kormány megpróbál küzdeni ellene. Kifejezte meggyőződését, hogy ezt a harcot folytatni fogják. (A magyar kormány zsidósággal kapcsolatos új politikájának visszhangjáról szóló cikkünket lásd itt.)

Áder János meglátogatta a San Fernando-völgyi Református Egyház vasárnapi iskoláját, ahol Jakabffy Zsolt tiszteletes üdvözlő beszédében arról szólt: lehet, hogy ha az iskola tanulói esetleg akcentussal beszélnek is majd magyarul, de ismerik majd anyanyelvüket és büszkék lesznek magyarságukra. Márai Sándorra utalva azt “jelentette” a köztársasági elnöknek, hogy a mécsest meggyújtották.

Az államfő továbbindult San Franciscóba, ahol Portola Valleyben felkeresi a Woodside Priory Katolikus Missziót, és beszédet mond az ’56-os ünnepi megemlékezésen.

[popup][/popup]