Abdullah jordán király nem fogadja Netanjahu hívását

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin Ma’an hírügynökség egy jordán tisztviselőt idézve arról számolt be hétfőn, hogy II. Abdullah jordán király nem fogadja Benjamin Netanjahu miniszterelnök hívásait, újabb világos üzenetet küldve Izraelnek, hogy ellenzi a zsidó állam Júdea és Szamária egyes részeinek annektálására irányuló tervét.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és II. Abdullah jordán király Jordániában 2014. január fotó: Kobi Gideon / GPO

A riport szerint a jordán vezetés továbbá nem hajlandó időpontot egyeztetni Beni Gantz védelmi miniszterrel, aki egy találkozó keretében vitatná meg Izrael annektálási tervét – írja az ujkelet.live.

A koalíciós megállapodás Netanjahu és partnere, Gantz (Kék-Fehér) között lehetővé teszi a miniszterelnök számára az annektálás szavazásra bocsátását a Trump-kormánnyal koordináltak szerint a kabinetben vagy a parlamentben már július 1-jén.

A Trump-kormány még nem döntötte el, hogy zöldutat ad-e Netanjahunak az annektáláshoz. A legfrissebb riportok szerint konszenzust szeretnének, azaz Gantz és Gabi Askenázi külügyminiszter is támogassa Netanjahu tervét.

A 13-as csatorna vasárnap arról számolt be, hogy Netanjahu, Gantz, Askenázi, Járiv Levin Kneszet-elnök és Friedman találkozója megállapodás nélkül ért véget a kérdésben.

A riport szerint Netanjahu és Levin (Likud), számos ötletet terjesztett elő Gantz és Askenázi (Kék-Fehér) számára, különféle annektálási lehetőségeket ismertetve, beleértve a Jordán-völggyel vagy anélkül, csak a telepes blokkokat és más konfigurációkat. Míg Netanjahu a lehető legnagyobb földterület annektálására törekszik, Gantznak és Askenázinak nincs „étvágya a drámai lépésekhez”, különösen, ha az Egyesült Államok elkezdi hűteni az annektálás körüli hangulatot.

A felek hétfőn ismét összeültek.

A jordán király május 15-én a német Der Spiegel magazinnak adott interjúban kijelentette, hogy Júdea és Szamária egyes részeinek izraeli annektálása „hatalmas konfliktushoz fog vezetni Jordániával.”

Arra a kérdésre, hogy Jordánia felfüggeszti-e az Izraellel kötött békeszerződését, ha az annektálás megtörténik, II. Abdullah király azt mondta:

„Nem akarok fenyegetéseket tenni és nem fogom előkészíteni a terepet a konfrontációra, de minden lehetőséget mérlegelünk.”

Teljes cikk

Címkék:Abdullah, annexió, Izrael, Jordánia, Júdea Szamária, Netanjahu

[popup][/popup]