Abbasz: Ha sor kerül az annektálásra a Palesztin Hatóság átadja fegyvereit Izraelnek

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szombat esti riportja szerint a Palesztin Hatóság közölte az amerikai és az európai tisztviselőkkel, hogy amennyiben Izrael előmozdítja Júdea és Szamária egyes területeinek annektálását, szándékában áll begyűjteni a fegyvereket és lőszereket a palesztin biztonsági erőktől és átadni azokat az Izraeli Védelmi Erőknek.

(fotó: REUTERS/MOHAMAD TOROKMAN)

„Ha annektálnak, a teherautókban elhelyezett fegyvereket és lőszereket az Izraeli Védelmi Erők beit eli központjába szállítjuk. Már készen vannak a listák az összes fegyverről. Izrael fog felelni a biztonságért [a területen].”

A tisztviselők azt is mondták, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet kijelentheti a Palesztin Hatóság feloszlatását.

A riport szerint továbbá a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász a múlt héten nem fogadta Mike Pompeo külügyminiszter hívását.

A CIA képviselői a múlt héten találkoztak palesztin tisztviselőkkel Rámalláhban annak érdekében, hogy meggyőzzék őket a Fehér Házzal folytatott párbeszéd megkezdéséről Donald Trump amerikai elnök béketervével kapcsolatban, ám erőfeszítéseik kudarcot vallottak.

Hussein al-Sheikh, az Izraellel fenntartott kapcsolatokért felelős palesztin tisztviselő és Abbász elnök két legközelebbi tanácsadójának egyike, múlt vasárnap este a Kan rádiónak azt nyilatkozta, hogy a Palesztin Hatóság összeomlik, és vele együtt a palesztin biztonsági erők is, ha Izrael elindítja az annektálást.

„Annektálás esetén, még ha csak részleges is, nem lesz Palesztin Hatóság, ez a döntésünk végleges”, mondta al-Sheikh. „Izraelre fog hárulni a felelősség a biztonságért, az oktatásért és az egészségügyért a területeken. Ezt hónapokkal ezelőtt hivatalosan közöltük Izraellel és az Egyesült Államokkal. Visszatérünk az Oslo előtti napokra; nem vagyunk sem jótékonysági egyesület sem kollaboránsok”.

Teljes cikk

[popup][/popup]