A zsidókat deportálni nem kell félnetek jó lesz

Írta: Varga Anikó / vs.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Hitler, Horthy Miklós, Attila hun király, a Háromkirályok mind felbukkannak a Mohácsi testvérek új produkciójában – az Örkény Színház előadása mégis adekvátan szól az 1941-es kamenyec-podolszkiji tömegmészárlásról.

Mohácsi Kép a darabból fotó Gordon Eszter 3

Kép a darabból (fotó: Gordon Eszter)

Péntek este van, szombatváró családot látunk a színpadon, amikor verejtékezve, falfehér arccal beszédeleg Józsi (Gyabronka József), egyenest az irodából. Rossz hírt hozott, egy belügyminisztériumi rendelet szerint minden magyart deportálnak: háromnapi meleg ételt vihetnek magukkal, váltás ruhát, ingó és ingatlan marad, este kilenckor már indulnak a vonatok. A zsidó család megrendülten, szánakozó udvariassággal fogja közre a férfit, ha valamiben segíthetnének, mondjuk pakolni. Mint egy rossz viccben – bár egy ilyen vicc akárhonnan nézzük, csak rossz lehet –, pár perccel később kiderül, dehogy a magyarokat, a zsidókat telepítik ki. És ha már így áll a dolog, nem lehetne, veti fel Józsi, hogy a Singer varrógépet a feleségének adják?

A Mohácsi testvérek legújabb előadása az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást és mészárlásokat idézi meg, beírva az E föld befogad avagy számodra helyet a többi múltfeldolgozó produkció (Csak egy szög, Egyszer élünk…, A Dohány utcai seriff) sorába. A fentebb említett nem az egyedüli szituáció az Örkény Színház előadásában, ami a helyzetcserét használja annak érzékeltetésére, hogy bárkivel, és bármikor megtörténhetnek a történelemből ismerős tragikus események, és hogy éppen ennek a lehetőségnek a megélése, átgondolása része a felelősségvállalás munkájának.

A fókuszváltást részben finom dramaturgiai eszközként, a társulati játék szintjén használják az alkotók – a párhuzamosan futó történetszálakat úgy kötik szellemes, sokszor álomszerű átmenetekkel egymásba, hogy a színészek hol az egyik, hol a másik térfél szerepeibe kerülnek (az átalakulást könnyítik Remete Kriszta egyenszürke jelmezei). Például a tömegsírba lőtt zsidó férfi (Kocsis Pál) Horthyként ébred föl a halálból, egy zsidó család szolgálója, Annuska (Némedi Árpád) pedig a deportálások kiötlőjeként tűnik fel később, majd Attila királyként, hogy méretes magyar bajszát Horthy véletlen kardcsapása által veszítve Hitlerré váljon.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]