A zsidó maffia kora

Írta: Dési Ádám / ujkelet.live - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A zsidó maffia története Horvát János személyes kedvence, egyfajta akadémikus hobbijává vált a volt tévériporternek retrospektív detektívmunkával felderíteni, hogyan is nézett ki az úgynevezett zsidó maffia. A korábban kubai nagykövetként is szolgáló Horvát személyesen is felderítette az emblematikus havannai Hotel Nacionale dísztermét, melyben egykor az alvilág legnagyobb vezetői, ahogy a Keresztapában volt látható, egy „gengszterkonferencián” osztották fel az Újvilágot egymás között.

Dési HorvatEzek a szereplők a húszas-negyvenes években léptek színre, és szervesen beépültek ugyanúgy a kubai történelembe, mint az amerikai popkultúrába, egyfajta helyi hősökként. Erre példa a már említett Keresztapa, valamint a Volt egyszer egy Amerika című könyv és filmadaptációja – derült ki a Bálint házban a minap szervezett „hochmecoláson”, ahol Horvát mesélt a zsidó maffia történetéről.

A zsidó maffia, és a maffiózók története a huszadik századi Oroszországból indul, akik az 1905 és 1908 közötti zavaros időkben vándorolnak át nagy számban Amerikába, elsősorban New York szegénynegyedeibe. Azonban az itt már jelenlévő ír közösségtől számos atrocitást szenvednek el, a környéken lakó olaszokkal együtt. Vagyis a megérkező zsidók ugyanúgy szegények, elnyomottak és bántalmazásoknak vannak kitéve, mint ahonnan indultak, egyetlen nagy különbséggel. Amerikában vissza tudnak ütni! Így alakult és fejlődött ki az olasz – zsidó alvilág, és annak együttműködése.

Kik voltak ezek a bűnözők? Általában vallásos, szinte ortodox személyek. Akik még saját családjuk előtt is titkolták „tisztes” foglalkozásukat. Helyette minden reggel a többi munkáshoz hasonlóan indultak dolgozni valamilyen fedőmunka keretében. A fő profiljuk a helyi prostitúció ellenőrzése és felügyelete volt, azonban a legnagyobb lehetőséget a szesztilalom hozta el.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]