„A zsidó kultúra az identitásom”

Írta: magyarnarancs.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

 – Maia Morgenstern színésznő

maia morgenstern

A hetedik szoba

A Bukaresti Zsidó Színházban kezdte a pályát. 1989 decemberében ide menekült, amikor a forradalom alatt a titkosrendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre. Román, jiddis, francia, olasz, angol nyelven játszik. A Zsidó Nyári Fesztivál Robert Capa-emlékestjén láthatjuk.

magyarnarancs.hu: Sólem Aléchem Marienbad című művének színpadi adaptációjában lépett fel először a budapesti Zsidó Nyári Fesztiválon. Érzelmileg nagyobb az indíttatása, amikor a zsidó kultúrát képviselheti?

Maia Morgenstern: Gyakran kérdezik tőlem, mit jelent számomra a zsidó kultúra. Nehéz erre válaszolni, mert a zsidó kultúra az identitásom. Ebből vagyok, ebben élek, ezt hordozom magamban, mint valamiféle titkos kincset. Művészként az motivál, hogy másokkal is megosszam az örömet, a méltóságot, amit ennek a kultúrának a tolmácsolása jelent. Emlékezetes élmény fűz Aléchem levélregényének a budapesti előadásához. Egy másfajta zsidó létezést fedeztem fel benne, egy varsói zsidó család monarchiabeli mindennapjait. Nagyon jó energiák adódtak össze a magyar színészekkel és a nézőkkel is.

magyarnarancs.hu: Ezúttal a Budapest Klezmer Band kíséretében adja elő Bruno Cicchetti olasz költő Jávori Ferenc által megzenésített verseit Robert Capa életéről.

MM: Mindig nagy öröm számomra, amikor ehhez hasonló egyedi produkciókban, szólóesteken vehetek részt, vagy jiddisül énekelhetek, legyen szó zsinagógáról, koncertteremről, színpadról. A méltán világhírű Budapest Klezmer Band zenéje egyszerűen elvarázsol. Ha éppen energiavesztes állapotban, rossz hangulatban vagyok, klezmert hallgatok, és pillanatokon belül feltöltődöm. A klezmer zene a legjobb gyógyír szomorúság ellen.

magyarnarancs.hu: Számos magyar vonatkozása van a színészetének. A felkérések elvállalásánál mi motiválja leginkább: a feladat, a rendező személye, a partnerek?

MM: Igazán rendkívüli tehetségeket ismertem meg a magyar színházi és filmes alkotók között. Élvezetes volt Zsámbékon Gertrudist játszani az erdélyi Bocsárdi László rendezésében. A partnerem, Kulka János azon túl, hogy kiváló színész, csodálatos ember, az egyik legjobb barátom. Szász Jánost is fantasztikus művésznek tartom, a Witman fiúk az egyik legjelentősebb filmem. Mészáros Mártának pedig hálás  lehetek azért, hogy nekem szánta a csodálatos Edit Stein szerepét A hetedik szobában.

magyarnarancs.hu: Mel Gibson A hetedik szoba láttán határozta el, hogy önre osztja Mária szerepét a Passióban. A film heves támadások kereszttüzébe került zsidó és keresztény szervezetek részéről egyaránt. Ön viszont minden fórumon kiállt mellette.

MM: Sajnálom azokat, akik nem értették meg a film valódi üzenetét. És ez nem más, mint hogy mi, emberek mennyire manipulálhatók, félrevezethetők vagyunk. Életem nagy részét egy totalitárius diktatúrában töltöttem a Ceaușescu-rendszerben. Személyes tapasztalataim vannak arról, hogy érdekből, önzésből, félelemből, képmutatásból milyen könnyű bedőlni a téveszméknek.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]