A világon elsőként csontot növesztettek újra Izraelben

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Az észak-izraeli Afulában az Emek kórház orvosai emberi csontot növesztettek vissza egy páciens lábában.

 

 

Dani, egy közeli kibuc lakója nyolc hónappal ezelőtt autóbalesetet szenvedett, melynek nyomán el kellett távolítani sípcsontjának egy darabját. Rajta végezték el a helyreállító műtét, melyet az orvosok is úgy jellemeztek, mint ha egy jövőben játszódó film részletét látták volna.

A műtét előtt zsírsejteket vettek a betegtől, melyeket laboratóriumban növesztettek, majd visszainjekciózták, hogy csontszövetté alakuljon. Az eljárást néhány évvel ezelőtt fejlesztette ki egy izraeli biotechnológiai cég, a Bonus BioGroup. A zsírsejteket szétválasztják a szövetek és az erek képződését lehetővé tevő sejtektől, és az utóbbiakat bioreaktorba helyezik, amely az emberi testben lévő állapotot szimulálja, optimális környezetet biztosítva a csontképződéshez. Két hét elteltével az eljárás olyan szövetet eredményez, amely átültethető a páciens testébe, és képes újranöveszteni a csont hiányzó részeit.

“Több ezer életképes, apró csontrészecskét hoztunk létre, melyeket képesek vagyunk bejuttatni a hiányzó csontrészbe, ahol összeforrnak, és teljesen működőképes csontot hoznak létre” – mondta Dr. Sáj Meretzky, a Bonus BioGroup vezérigazgatója.

A műtétet Nimrod Rosen professzor, az Emek Kórház ortopédiai osztályának főorvosa végezte. “A páciens sípcsontjából hiányzott egy darab. Az ilyen sérülést a szervezet nem képes önmagában orvosolni. A beavatkozás során azokat a sejteket ültettem be, melyeket két héttel korábban vettünk tőle. A hiányzó csontrész hat hét alatt visszanő, és a páciens újra képes lesz használni a sípcsontját.” – mondta a professzor. “Olyan ez valóban, mint egy időutazás a jövőbe, és alapjaiban változtatja meg az ortopédiát. Megvan a lehetőségünk arra, hogy bármilyen csontot újranövesszünk a laboratóriumban.” – tette hozzá.

A professzor elmondta, hogy az új eljárás segíthet a csontritkulásban szenvedő időseken és olyan rákbetegeken is, akiken amputációt végeztek. A későbbiekben az is lehetővé válik, hogy törpenövésű emberek magasságát növeljék meg több tíz centiméterrel. “Minden egyes műtét során tíz centimétert ültetünk be, a műtétet pedig többször megismételjük. Ez sokat jelenthet a páciensek önbecsülése számára is.” – mondta.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]