A Vígszínházban látható Fischer Iván A Vörös Tehén című operája

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Fischer Iván A Vörös Tehén című operáját a Vígszínházban láthatja a közönség június 23-án, hétfőn és 24-én, kedden.

 

A tiszaeszlári per történetét feldolgozó opera ősbemutatója tavaly októberben volt a Millenárison. A mű sikert aratott a közönség és a kritikusok körében is, híre bejárta a világsajtót, a New York Times címlapon számolt be róla, a brit Opera magazin hosszasan elemezte – olvasható a színház honlapján.

Vörös tehén fotó Gordon Eszter

Kép az előadásból (fotó: Gordon Eszter)

Az Ascher Tamás és Székely Kriszta rendezte produkciót a Vígszínházban ismét a Budapesti Fesztiválzenekar művészei, vendég szólisták, színészek, énekesek, táncosok és a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színművész osztálya adja elő.

Az előadás előtt beszélgetésre kerül sor Fischer Iván és Komoróczy Géza részvételével.

Az opera témája nem maga az 1883-ban lezajlott per, hanem a Krúdy Gyula által lélektani rejtélynek nevezett szituáció: hogyan nyerhették meg a koncepciós per kiforralói koronatanúnak a 13 éves Scharf Móricot. A prózai részek elsősorban idézetek Krúdy Gyula A tiszaeszlári Solymosi Eszter című regényéből. A verses dalszövegeket Parti Nagy Lajos írta.

A mű “egy igaz, mi több sokkoló történet, amelynek visszhangja mind a mai napig érezhető” – olvashatóak Fischer Ivánnak, a Budapesti Fesztiválzenekar vezető karmesterének szavai a zenekar honlapján.

Mint írják, a zeneszerző-dirigens közel 30 évig meditált operáján, amely vonzó zenei tartalma mellett komoly üzenetet közvetít. “Én zenész vagyok. Az én véleményem azokéval egyezik, akik a szívükön viselik egy igazságos társadalom kérdését” – mondta Fischer Iván, hozzátéve, hogy egy olyan világról álmodik, ahol mindenki tiszteletben tartja egymást, még akkor is, ha az egy másik vallást képvisel, vagy más a bőrszíne.

Az operában Krúdyt Gyabronka József, Kossuthot Cser Krisztián, Móricot Kovács Jonatán, Esztert Varga Kyra személyesíti meg, mellettük Jéger Zsombor, Kozma György, Tóth János, Sáfár Orsolya, Csapó József, Altorjay Tamás, Szabó Sebestyén László is játszik az előadásban, amelynek jelmezeit Szakács Györgyi, a látványt pedig Kovács Nóra Patrícia tervezte.

Az egyfelvonásos opera a mostani előadásokat követően június 28-án és 29-én Berlinben látható, összesen négy alkalommal.

[popup][/popup]