A veszélyes kormány, ami nincs

Írta: Ziva/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Avigdor Liberman, Benjamin Netanjahu és Beni Gantz

  

Benjamin Netanjahu miniszterelnök folytatva a tegnapi esti vészhelyzet-gyűlésen indított támadását a jelenleg kormányalakítással megbízott Beni Gánc (Kék Fehér) ellen, ma ismét kijelentette, hogy egyébként volt vezérkari főnöke, a zsidó állam létét fenyegető izraeli arab törvényhozókra támaszkodó kisebbségi kormányt akar alakítani Irán és a Hezbollah örömére.

A valóságban azonban a Beni Gánc vezette Kék Fehér párt 33, a baloldali blokkal összesen 44 mandátummal rendelkezik, ahhoz, hogy a miniszterelnök által említett terrorizmust támogató kisebbségi kormány összejöjjön egyrészt arra lenne szükség, hogy Beni Gánc megkeresse ajánlatával az Egyesült Lista vezetőit, ami mostanáig legalábbis nem történt meg, másrészt a többnyire arab képviselők alkotta frakciók sem jelezték eddig ilyen irányú hajlandóságukat.

Amennyiben az Egyesült Lista egy része és Beni Gánc mégis hajlandó lenne kisebbségi kormányt alakítani, akkor sem rendelkezne a működéshez szükséges 61 mandátummal. A hiányzó részt Avigdor Liberman és pártja az Jiszrael Bejtenu biztosíthatná, Liberman viszont továbbra is tarja magát az eredeti tervhez, vagyis elsősorban liberális egységkormányt hajlandó támogatni.

A belpolitikai válság tavaly decemberben kezdődött, amikor a miniszterelnök feloszlatta a Knesszetet. Azóta az immár második alkalommal is kiírt választás sem Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, sem ellenfelének, Beni Gáncnak nem biztosított kormányalakításhoz elegendő támogatottságot. A választásokat az elmúlt tíz évben fölényesen megnyerő Likud- kormány (többnyire a haredi és nemzeti vallásos pártokkal) jelentős mandátum veszteségét Avigdor Liberman (Jiszráel Beitenu) kiválása okozta, aki először a sorozási törvény miatt került szembe a jobboldali blokkal, majd követeléseit kiegészítve kijelentette, hogy csak egy olyan kormánynak hajlandó nyolcra növekedett mandátumait bónuszként felajánlani, amelyik nemcsak a sorkatonai kötelezettséget, hanem – többek közt – a polgári házasságot és a szombati közlekedést is hajlandó elfogadni.

Teljes cikk

[popup][/popup]