A vérvád felmelegítésével vádolnak két szélsőjobboldali cseh politikust

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A vérvádak szellemiségét idéző üzenetükért, gyűlöletre való felbujtás és becsületsértés vádjával indított büntetőeljárást a rendőrség Adam Bartos és Ladislav Zemanek cseh szélsőjobboldali politikusok ellen, múlt év december 20-án. 

 A két politikus egy Európa-ellenes plakáton

A két politikus egy Európa-ellenes plakáton

Bartos, a Nemzeti Demokrácia párt elnöke és Zemanek, a párt tisztviselője múlt év húsvétkor egy általuk aláírt üzenetet hagytak az 1899-ben meggyilkolt Anezka Hruzova sírján. Bartos nem tagadja, hogy maga tette ki az üzenetet a polnai emlékműre, sőt később a róla készült fotót a közösségi médiában is megosztották.

A Hruzova ügy (a Solymosi Eszter féle hisztéria csehországi megfelelője) Európa egyik leghírhedtebb vérvádpere volt. A tárgyaláson jogerősen halálra ítélték a zsidó Leopold Hilsnert a 19 éves lány rituális meggyilkolásáért, amit Hilsner, az ügyész vélekedése szerint, egy zsidó szertartás részeként hajtott végre. Hilsner végül 18 évnyi börtön után kegyelmet kapott, a vádak alól azonban sohasem mentették fel.

Az üzenetben, amelyet Bartos és Zemanek a Nemzeti Demokrácia párt nevében írtak alá, az áll, hogy „a gyilkosság egységesítette a cseh nemzetet és megmutatta a zsidó kérdés megoldásának sürgető szükségletét. A zsidó kérdés a mai napig nincs kielégítő módon kezelve.”

Bartos megerősítette, hogy eljárás indult ellenük, ugyanakkor tagadta a személye és pártja ellen felhozott vádakat. „Úgy vélem, hogy a vádak megalapozatlanok és kiállok az üzenetben foglalt állítások mellett”, nyilatkozta.

Amennyiben Bartos és társa bűnösnek találtatnak, 3 évig történő szabadságvesztést róhatnak ki rájuk.

A JTA cikkét Mika Klára fordította

[popup][/popup]