A vallási vezetők elutasították a kormány reformjavaslatait

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Főrabbitanács hétfőn összeült, hogy megvitassa Matan Kahana vallásügyi miniszter (Jamina) betérési vázlatát és kasrut-reformját, melynek első szakasza vasárnap startolt el.

Matan Kahana 2021 óta Izrael vallásügyi minisztere (Forrás: Wikipedia)

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

Az ülésen részt vett Chaim Drukman rabbi, az egyik vezető vallásos cionista rabbi is, aki támogatta a tanács döntését.

Az ülés végén a tanács közleményt adott ki a betérési vázlattal kapcsolatos határozatokról.

,,A közelmúltban olyan törvényjavaslatok kerültek az asztalra az izraeli kormány részéről, amelyek a vallási ügyek megváltoztatására irányulnak Izrael államban. Ezek közül az egyik egy állami betérési törvényjavaslat.”

,,A betérési folyamat a belépőjegy a zsidó néphez. Ezt az eljárást a Halacha szerint határozzák meg. Bármilyen, ezen a területen hozott döntést Izrael főrabbijainak és Izrael Főrabbitanácsának jóvá kell hagynia, valamint az izraeli rabbik többségével Izraelben és a diaszpórában.”

,,A Főrabbitanács a javasolt betérési vázlat eljárásának azonnali leállítását kéri. Nagy veszélyt rejt magában az a javaslat, hogy az egységes betérési rendszert kettévágják, és különböző szabályokat és különböző lehetőségeket kínáljanak a betérési folyamat során. Ez jelentős szakadást fog okozni Izrael népében, amely nem lesz orvosolható. A javasolt vázlat megosztja a zsidó népet Izraelben és szerte a világon, és a megosztott judaizmus helyzetéhez vezet az egyesült judaizmus helyett. Csak egy mindenki számára egységes betérési terv biztosítja a nép integritását”.

A hatályba lépett kásrut-reformmal kapcsolatban a tanács közleményben tudatta, hogy „a Halacha szerint és a Főrabbitanács döntése értelmében egy rabbi nem adhat tanúsítványt hivatali területén kívül, kivéve, ha a Főrabbitanács erre felhatalmazást ad.”

Szintén hétfőn Hacham Salom Cohen, a Sasz rabbinikus tanácsának elnöke; Chaim Kanievszky rabbi és Gerson Edelstein rabbi, a litván közösség vezetői; és Simon Baadani rabbi nyílt levélben felszólította az önkormányzati rabbikat, hogy ne csak a kasrut-reformnak álljanak ellen, hanem a tervezett betérési reformnak is.

Az intézkedések „pusztítást és rombolást jelentenek a kasrut falaiban és szentségében” – mondták a rabbik. „Csak az a vágyuk, hogy megosztottságot szítsanak Izrael rabbijai között azáltal, hogy arra csábítják a rabbikat, hogy a lakóhelyükön kívül adjanak ki kasrut tanúsítványt, féltékenységet és versengést keltve társaikban, ami a teljes kasrut-rendszer pusztulásához vezet Izraelben, amelynek végét senki sem tudja megjósolni.”

A betérés kérdésében a rabbik a minisztereket és Naftali Bennett miniszterelnököt „a vallás elpusztítóinak” nevezték, ,,akik gonoszságból emelkedtek fel, hogy gonoszságokat kövessenek el, megpróbálva gyökerestül kitépni a hit alapjait Izrael földjén, és lehetővé tenni nem zsidók százezreinek betérését a szent Tóra útjával ellentétesen, hogy károsítsák Izrael házának szőlőjét és a származás szentségét a kihaláshoz vezető súlyos és szörnyű asszimilációval.”

ujkelet.live

Címkék:Izrael, Kneszet, vallási reform

[popup][/popup]