A túszok családtagjai berontottak a Kneszet-bizottság ülésére

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Binjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn találkozott a túszok családjainak egy részével az irodájában. A találkozó végén Netanjahu közölte: ,,Az állításokkal ellentétben nincs valódi javaslat a Hamász részéről. Másrészt van egy kezdeményezésünk, nem megyek bele a részletekbe”.

Az elraboltak családtagjai ma berontottak a Kneszet Pénzügyi Bizottságának meghallgatására, táblákat tartva melyeken a ,,Nem ülhettek itt, miközben ők meghalnak ott” felirat szerepelt. Felszólították a Kneszet tagjait, hogy járjanak el hozzátartozóik azonnali szabadon bocsátása érdekében. A bizottság elnöke, Mose Gafni (askenázi ultraortodox Jahadut Hatora) azt válaszolta nekik: ,,Az én álláspontom és az összes tag álláspontja, és ezt mondtam a miniszterelnöknek: a, pidjon svujim [zsidó parancsolat a fogságba esettek kiváltására] a legfontosabb micvá a judaizmusban”.

A családok egyik képviselője Gafninak szegezve: ,,A hámec miatt feloszlattatok egy kormányt, és ezért nem? Menj a miniszterelnökhöz, és oszlasd fel emiatt a kormányt.” Erre a bizottság elnöke: ,,Ígérem és úgy teszek, mint a hámec ügyében, noha nem a hámec miatt léptem ki a kormányból. Beszélni fogok a miniszterelnökkel, és elmondom, hogy ez a Jahadut Hatora álláspontja.”

Vélhetően 136 túsz maradt Gázában – nem mindegyik él –, miután november végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, egyet pedig a csapatok mentettek ki. Nyolc túsz holtteste is hazakerült, három túszt pedig tévedésből a katonaság megölt. Az Izraeli Védelmi Erők a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett új hírszerzési információkra és leletekre hivatkozva megerősítették 25 túsz halálát, akik még mindig a Hamász fogságában vannak.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]