A Sztálin-Hitler paktumról megfeledkeztek

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jad Vasem bocsánatot kért a Holokauszt Világfórumon prezentált “történelmi pontatlanságokért”.

V. Holokauszt Világfórum a Jad Vasemben 2020. január 23. Fotó: Youtube

A Jad Vasem bocsánatot kért a múlt hónapban Jeruzsálemben több tucat világvezető részvételével megrendezett Holokauszt Világfórumon bemutatott történelmi tartalmú videókért, amelyek számos pontatlanságot és torzítást tartalmaztak, miután kritikák érték Oroszország háború befejezésében betöltött szerepének túlzott hangsúlyozása miatt.

„Sajnos, a videók az eseményen, különös tekintettel a második világháború és a holokauszt kulcsfontosságú pontjainak összegzésére, pontatlanságokat és a történelmi tények részleges ábrázolását tartalmazták, amelyek kiegyensúlyozatlan benyomást keltettek. A videók … nem adtak összetett képet,” állítja a Jad Vasem levele, mely kedden jelenik meg a Háárec napilap héber kiadásában.

A szertartáson bemutatott videók szinte kizárólag a Szovjetunió szerepére összpontosítottak a nácik legyőzésében, csökkentve Amerika, Nagy-Britannia és más országok szerepét.

Nem említették továbbá a Molotov-Ribbentrop paktumot Joszif Sztálin és Adolf Hitlerrel között és más Moszkvának kényelmetlen tényt.

„Nem tartalmazott utalást Lengyelország felosztására a Szovjet Oroszország és a náci Németország között 1939-ben, vagy Nyugat-Európa 1940-es megszállására,” írta a Jad Vasem.

Ezenkívül a videóban bemutatott térképek hibásan ábrázolták Lengyelország és szomszédai határait, és nem tartalmaztak utalást Ukrajnára. Összekeverték a koncentrációs táborokat a halálos táborokkal, és csak részleges vagy téves történelmi információkat tartalmaztak.

A Fórum élén Mose Kantor milliárdos üzletember, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke állt. A rendezvényt a Jad Vasemmel együttműködésben szervezték, Reuven Rivlin elnök támogatásával. Az izraeli külügy szintén részt vett a szervezésben.

Teljes cikk

[popup][/popup]