A szaúdi király Trumpnak: palesztin állam nélkül nem lesz normalizáció Izraellel

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Szalman bin Abdulaziz, Szaúd-Arábia királya vasárnap Donald Trump amerikai elnök előtt világossá tette, hogy palesztin állam nélkül nem lesz normalizáció Izraellel – jelentette a Reuters a királyság állami hírügynökségre hivatkozva.

A vezetők telefononbeszélgetésére azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok által közvetített Ábrahám-egyezmény értelmében az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Jordánia után harmadik arab államként, normalizálja kapcsolatait Izraellel.

Szalman király közölte Trumppal, hogy értékeli az Egyesült Államok béke érdekében tett erőfeszítéseit, és hogy Szaúd-Arábia igazságos és állandó megoldást akar látni a palesztin kérdésre a királyság által 2002-ben javasolt arab béke-kezdeményezés alapján.

„Trump elnök kiemelte az Ábrahám-egyezmény jelentőségét, és megvitatta a regionális biztonság és jólét fokozásának módjait” – olvasható a Fehér Ház közleményében.

Az elnök továbbá üdvözölte Rijád döntését, hogy lehetővé teszi az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti izraeli járatoknak a légtére használatát.

Trump arra is felszólította a szaúdiakat, hogy folytassanak tárgyalásokat az Öböl más államaival egy meg nem határozott törés orvoslására, feltehetően a Katarral való feszültségre hivatkozva.

Szaúd-Arábia ragaszkodik ahhoz, hogy Izraelnek el kell fogadnia a 2002-es szaúdi béke-kezdeményezést, amely lehetővé teszi 22 arab ország kapcsolatainak normalizálását Izraellel.

Teljes cikk

[popup][/popup]