A Sorsok Házáról is tárgyaltak

Írta: mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kooperatívnak és konstruktívnak nevezte a Miniszterelnökség azokat a tárgyalásokat, amelyeket a közelmúltban folytattak az Egyesült Államok holokausztügyekkel foglalkozó különmegbízottjával. A tárca lapunknak küldött tájékoztatása szerint Nicholas Dean múlt heti budapesti látogatása alatt szóba került számos, a magyar zsidó közösséget érintő ügy, köztük a Sorsok Háza is.

ASV ƒ´pa≈°ais s≈´tnis holokausta jautƒÅjumosA Miniszterelnökség arról számolt be, hogy a megbeszélések témái közt szerepelt többek közt a 2014. évi holokauszt-emlékévvel összefüggésben a zsinagógák felújítására nyújtott állami támogatás, illetve a temetőrendezési program, de a felek átnézték azt is, hogy a magyar kormány milyen eszközökkel kárpótolta és kárpótolja a holokauszt magyarországi és Magyarországról származó áldozatait, illetve azok leszármazottait, valamint a magyarországi zsidó közösséget.

Ezenkívül a magyar fél tájékoztatta a megbízottat többek közt a Zsidó Közösségi Kerekasztal működéséről.
A Sorsok Házával kapcsolatban a Miniszterelnökség a különmegbízottnak vázolta a „legfrissebb fejleményeket”, azaz hogy idén januárban számos szervezetnek megküldték az épülő emlékközpont kétszáz oldalas előzetes kiállítási és szakmai koncepcióját, s jelenleg zajlik a visszajelzések értékelése.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]