A rendőrség eljárást indított a székesfehérvári szélsőjobboldali felvonulás miatt

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Eljárást indított a rendőrség a szombati székesfehérvári szélsőjobboldali felvonulással kapcsolatban.

kitores_napja_atvA Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel tudatta: a Székesfehérváron történtek miatt két büntetőeljárást indítottak. Közleményük szerint a Székesfehérváron szombat délután megtartott – az 1989. évi III. törvény hatálya alá tartozó és előzetesen bejelentett – rendezvényen történtek kapcsán a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el ismeretlen személyek ellen a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett és önkényuralmi jelkép használata vétség gyanúja miatt.

A szombati, úgynevezett kitörés napi megemlékezésen részt vett az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg több tagja is. A szervezők meghívták az eseményre Klaus Grotjahnt, a Waffen SS egykori tagját, aki egészségi állapotára hivatkozva végül nem vett részt a fehérvári rendezvényen.

Hétfőn az MSZP közölte, feljelentést tett “a Székesfehérváron csoportosan elkövetett bűncselekmény kapcsán”. A DK helyi szervezete tudatta, a rendezvény kapcsán tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt kezdeményeztek jogi eljárást. A Liberálisok szintén feljelentést tettek a február 6-i rendezvény miatt.

Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke szerdai közleményében jelezte, hogy már vasárnap feljelentést tett az ORFK-nál ismeretlen tettes ellen az ügyben. Azt írta, hogy a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a feljelentése nyomán indított eljárást.

 

 

 

[popup][/popup]