A rasszista kijelentéseiről is ismert divattervező kreatív igazgatóként tér vissza a divatvilágba

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Maison Martin Margiela párizsi divatház kreatív igazgatójaként tér vissza a divatvilágba a Dior cégtől három éve rasszista kijelentései miatt elbocsátott brit divattervező, John Galliano – jelentette be hétfőn a francia divatcég.

Gallinio Patrick Demarchelier Maison Martin Margiela forrás voguecouk

(fotó: Patrick Demarchelier / Maison Martin Margiela, forrás: vogue.co.uk)

Renzo Rosso, a Margielát felügyelő OTB csoport elnöke közleményében hangsúlyozta, hogy a “Margiela kész egy új karizmatikus kreatív lélek” fogadására. John Gallianót minden idők egyik legnagyobb, megkérdőjelezhetetlen tehetségének nevezte, akinek egyedi tervei nagy hatással vannak a divatvilágra. “Alig várom visszatérését , hogy újra olyan divatálmokat hozzon létre, amilyeneket csak ő képes, és kívánom, hogy leljen itt új otthonra” – jelentette ki.

A Vogue brit honlapja szerint Galliano várhatóan a januári Paris Couture Week alatt mutatja be első modelljeit. Ő veszi át a Margiela összes kollekciójának irányítását, a konfekcióágazatét is. Ez lesz az első általa felügyelt teljes kollekció, mióta 2011 márciusában elbocsátották a Dior divatháztól.

A generációja legnagyobb tehetségének tartott Galliano tizenöt évet töltött a Christian Dior cégnél, mielőtt részegen rasszista és antiszemita kijelentésekre ragadtatta magát egy párizsi kávéház teraszán, amiért három éve felfüggesztett börtönbüntetésre és 6000 eurós pénzbüntetésre ítélte egy francia bíróság. A divatvilág számos képviselője elfordult tőle viselkedése miatt.

Margiela, aki 2009-ben vonult vissza a divatháza éléről – híresen zárkózott volt, alig jelent meg a nyilvánosság előtt és ritkán beszélt a sajtóval. Ez a stílus Galliano számára is előnyös, aki csöndben, lépésről lépésre építette fel visszatérését karrierjéhez, miközben alkohol- és gyógyszerfüggőségével is megpróbált leszámolni – emlékeztetett a Vogue.

Az 53 esztendős Galliano tavaly nyáron adott először interjút a Diortól való elbocsátása után. A Vanity Fair magazinnak akkor azt mondta, hogy nem rasszista, és az elmúlt két évben megpróbált vezekelni korábbi szavaiért és tetteiért.

[popup][/popup]