A pro-palesztin tüntetés másnapján az antiszemitizmus ellen tüntetnek Londonban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Részletes magatartási normákat szabott a londoni rendőrség a szombatra meghirdetett újabb palesztinpárti tüntetés résztvevői számára. A Scotland Yard “robusztus” fellépést helyezett kilátásba bármiféle kihágás esetére.

Ez lesz a hetedik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonulnak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

A tüntetésre a szervezők legalább százezer embert várnak.

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

A Scotland Yard péntek este közzétett tájékoztatásában arra figyelmeztette a szombatra meghirdetett londoni tüntetés résztvevőit, hogy a rendőrség a demonstráción felhangzó jelszavak tartalmát is szoros figyelemmel követi, nem fogja eltűrni a gyűlöletbeszédet, és azt sem, hogy a tüntetők terrorcselekményeket – gyilkosságokat, emberrablásokat – dicsőítsenek vagy propagáljanak.

A felhívás kiemeli: a demonstrációt biztosító rendőrök “robusztus közbelépésére” számíthatnak mindazok, akik bármilyen bűncselekményre ragadtatják magukat.

A tömegben kifejezetten ilyen tevékenységek észlelésére és azonosítására kiképzett rendőrök lesznek, akik figyelik, hogy feltűnnek-e gyűlöletre szító tartalmú plakátok, vagy elhangzanak-e törvénysértő jelszavak – áll a Scotland Yard péntek esti figyelmeztetésében.

A londoni rendőrség közölte, hogy minderről szórólapokon is tájékoztatják a szombati tüntetés részvevőit.

A demonstrációt 1500 fős rendőri kontingens biztosítja, és lesznek köztük arabul beszélő rendőrök is.

Vasárnap – a Hamász terrortámadása óta először – az antiszemitizmus ellen rendeznek nagyszabású demonstrációt Londonban. A szervezők erre a felvonulásra legalább 45 ezer résztvevőt várnak.

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult civil biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) heti összesítésében közölte: a Hamász október 7-i támadása és november 22. között 1563 antiszemita indíttatású incidensről szerzett tudomást. A CST szerint még nem volt példa másfél hónap leforgása alatt ilyen nagyszámú antiszemita támadásra Nagy-Britanniában azóta, hogy a rendszeres adatgyűjtés 1984-ben elkezdődött. (Kertész Róbert, MTI)

[popup][/popup]