A Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntötték a 85 éves Kertész Imrét

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az oktatási és kulturális kormányzat feladata az, hogy segítsen eljuttatni Kertész Imre életművét a következő nemzedékekhez is – hangsúlyozta a 85 éves Kertész Imre tiszteletére tartott köszöntésen elmondott beszédében kedden a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán; Kertész Imre; Kertész Magda

(MTI Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma / Bartos Gyula)

Jó, hogy itt van, jó, hogy itthon van; jó lenne, ha tényleg itthon lenne, még ha ez nem is olyan egyszerű – köszöntötte az 1929. november 9-én született Kertész Imrét Balog Zoltán. Mint hozzátette, “egy írónk van, aki Nobel-díjas”.

A miniszter elárulta, hogy gyakran szokott bosszankodni azon, mennyi félreértés kíséri Kertész Imre életművét. Ilyenkor azt szokta tanácsolni az író feleségének, Magda asszonynak, férje adjon egy nagy, tisztázó interjút, ő azonban ilyenkor csak annyit válaszol: nem ad, inkább olvassák.

Balog Zoltán; Kertész Imre; Kertész Magda

Balog Zoltán beszél az ünnepségen (MTI Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma / Bartos Gyula)

Balog Zoltán hangsúlyozta, az oktatási és kulturális kormányzat feladata segíteni eljuttatni Kertész Imre életművét a következő nemzedékekhez is, hogy félreértések, féligazságok se akadályozzák meg az olvasókat abban, hogy eltaláljanak az életműhöz.

Csorba Csilla, a PIM főigazgatója felidézte: a Nobel-díjas író szövegei révén mára szinte “beköltözött a házba”; az ő kérdésfeltevése nyomán kérdezi az intézmény november 28-29-i holokauszt-konferenciája is: az irodalom mennyire alkotott relevánsat a holokauszt feldolgozásában?

Morcsányi Géza, a Kertész Imre írásait Magyarországon gondozó Magvető Kiadó igazgatója köszönetet mondott a szerzőnek A végső kocsma című kötetéért, amellyel idén “megajándékozta” az olvasókat. “Ezt a könyvet, ahogy az eddigieket is, a lehető legnagyobb szeretettel és gondoskodással igyekszünk eljuttatni az olvasókhoz” – tett ígéretet az igazgató.

“Legyünk jóban!” – mondta Kertész Imre az este végén, megköszönve a születésnapi jókívánságokat.

Daniel Barenboim izraeli karmester és Hermann Beil osztrák dramaturg videóüzenetben köszöntötte Kertész Imrét, Selyem Zsuzsa Az élet és a halál atonális könyveiben című laudációját Fullajtár Andrea és Rezes Judit olvasta fel; az este folyamán fellépett Várjon Dénes zongoraművész, Lukin Zsuzsanna énekművész, Szőke Szabolcs gadulkaművész és Kulka János színművész.

[popup][/popup]