A palesztin terrorszervezetek is üdvözlik Irán és Szaúd-Arábia békülését

Írta: Euronews - Rovat: Hírek - lapszemle

Több ország és nemzetközi szervezet mellett iszlamista terrorszervezetek, mint a Hamász és a Hezbollah is üdvözölték a két korábbi halálos ellenség, a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia újbóli kapcsolatfelvételét. Izrael kijelentette, a két ország békülése nem befolyásolja törekvésüket, hogy normalizálják kapcsolataikat Rijáddal.

Forrás: Youtube

Izraelben hivatalosan eddig nem reagáltak a Kína által tető alá hozott megállapodásra, amely szerint Szaúd-Arábia és Irán hosszú évek ellenségeskedései után megállapodott a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről és a nagykövetségek újranyitásáról. Egy magas rangú izraeli tisztviselő annyit mondott, hogy a lépéstől függetlenül ők továbbra is szeretnék rendezni kapcsolataikat a szaúdiakkal.

Jair Lapid izraeli ellenzéki vezető, volt miniszterelnök “az izraeli kormány külpolitikájának teljes és veszélyes kudarcának” nevezte a Szaúd-Arábia és Irán közötti kapcsolatok helyreállítását. Izraelben pártokon átívelő konszenzus van arról, hogy a nukleáris ambíciókat dédelgető, nemzetközi terrorizmust támogató Irán térnyerése nemcsak rájuk, de az egész térségre veszélyt jelent.

Mint arról beszámoltunk, több ország és nemzetközi szervezet is pozitívan reagált a két ország lépésére, de így tett az Irán által finanszírozott libanoni terrorszervezet, a Hezbollah is, amelynek főnöke “dicséretreméltó fejleménynek” nevezve a kapcsolatok helyreállítását. A normalizáció “segíthet megoldani a válságokat” Libanonban, Szíriában, Jemenben és a tágabb régióban – mondta Hasszán Naszrallah.

Üdvözölte a két ország békekötését a palesztin elnökség és több palesztin terrorszervezet is. A Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFLP) szerint a megállapodás “súlyos csapást mér az egymást követő amerikai kormányok által követett hegemóniapolitikára és a jobboldali izraeli kormány politikájára”.

Khalil al-Haya, a Hamász egyik vezetője szerint a szaúdi-iráni megállapodás palesztin szempontból is “fontos lépés a muszlim közösség sorainak egyesítése felé”. Mint mondta, a lépés “erősíti a biztonságot és a megértést az arab és iszlám országok között, segíti “a stabilitás elérését” a régióban, ezenkívül segíti harcukat a “megszállással” és a “folyamatos agresszióval” szemben.

Az Izrael elleni merényletekért szintén felelős Palesztin Iszlám Dzsihád is reményét fejezte ki, hogy a lépés “pozitív hatással lesz a palesztin ügyre, és támogatja népünk jogát az elidegeníthetetlen, történelmi és törvényes jogainak megvalósításáért folytatott küzdelemben és ellenállásban”.

Euronews

[popup][/popup]