A palesztin terrorszervezetek elítélték egy terrorista bántalmazását

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hamász vezetője, Ismail Haniyeh hétfőn figyelmeztette Izraelt, hogy a zsidó államot terheli a felelősség a kihallgatása után kritikus állapotban kórházba kerülő terrorista gyanúsított életéért.

Samer Mina Salim Arbid

„A cionista megszállás meg fog fizetni a foglyokkal szemben elkövetett bűncselekményeiért,” idézte a Gázai övezetet uralő terrorista csoport vezetőjét az izraeli média.

A Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat szombat este nyilvánosságra hozta, hogy a biztonsági erők letartóztatták a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) szervezet három tagját, akik a gyanú szerint augusztus 23-án bombát robbantottak egy turistahelyen Júdea és Szamáriában, megölve a 17 éves Rina Snerbet.

A három gyanúsított: Samer Mina Salim Arbid (44), Kassam Al Karim Ragah Shabli (25) és Yazan Hussein Hassani Magmas (25).

A sejt vezetője, Arbid a második intifáda idején közvetlenül az NFPF vezetése alatt szolgált, pokolgépeket készített és terrortámadásokat tervezett. Arbid volt, aki üzembe helyezte és élesítette a Rinát megölő bombát.

Arbid szombaton a Sabak kihallgatását követően kritikus állapotban kórházba került.

Az Igazságügyi Minisztérium vizsgálatot indított az ügyben, különös tekintettel az erő mértékére, valamint a kihallgatók által alkalmazott taktikára.

„Soha nem hagyjuk magukra a foglyainkat. Soha nem fogjuk hagyni, hogy a cionista szadizmus trófeái legyenek, és nem maradnak már sokáig a megszállás rácsai mögött,” mondta Haniyeh a Vöröskereszt gázai központjánál, a Walla hírportálja szerint.

Korábban az NFPF is figyelmeztette Izraelt.

„Az izraeli megszállást terheli a felelősség Samer Arbid palesztin fogoly és társai életéért, és garantáljuk, hogy az életük veszélyeztetésével a megszállás megnyitja a pokol kapuit,” nyilatkozta az NFPF katonai szárnya vasárnap tett nyilatkozatában.

Arbid ügyvédjei az Egyesült Nemzetek Szervezete és a Nemzetközi Vöröskereszt bevonására szólított egy nemzetközi vizsgálat lefolytatására.

Arbid kórházba kerüléséről először beszámoló Háárec újság szerint a Sabak engedélyt kapott arra, hogy „rendkívüli intézkedéseket” alkalmazzon Arbid kihallgatása során. Az ilyen intézkedések magukban foglalhatják a fogvatartottak kényelmetlen helyzetbe kényszerítését, az alvás megvonást és extrém hőmérsékletnek való kitettséget.

Ez általában az olyan rendkívüli esetekben megengedett, amikor fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított olyan információk birtokában van, amelyekkel  a biztonsági erők megakadályozhatnak egy közvetlen támadást.

Teljes cikk

[popup][/popup]