„A palesztin nép elidegeníthetetlen jogainak gyakorlására létrehozott bizottság”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése kedden öt határozatot fogadott el Izrael ellen, míg más országok ellen egyet sem. Kisebb meglepetésként szolgált, hogy néhány tagállam változtatva korábbi állásfoglalásán Izrael mellé állt.

1) „A palesztin nép elidegeníthetetlen jogainak gyakorlására létrehozott bizottság” [A/74 /L.14]: 92–13 – 61 arányban elfogadásra került.

2) „A titkárság palesztin jogokkal foglalkozó osztálya” [A / 74 / L.16]: 87–23-54 arányban elfogadásra került.

Ez volt az első alkalom, hogy Németország, a Cseh Köztársaság, Ausztria, Bulgária, Dánia, Észtország, Görögország, Litvánia, Hollandia, Románia, Szlovákia, Brazília és Kolumbia az állásfoglalás ellen szavazott. A múltban ezek az országok a szavazáson tartózkodtak.

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország szokás szerint tartózkodott.

3) „Palesztina kérdésének békés rendezése” [A / 74.L.15]: 147 – 7 – 13 arányban elfogadásra került.

4) „A ENSZ Tájékoztatási Hivatalának Palesztinával kapcsolatos speciális információs programja” [A / 74 / L.17]: 144–8–14 arányban elfogadásra került.

„A szíriai Golán” [A / 74 / L.9]: 91–9–65 arányban elfogadásra került.

„Örülök, hogy ez a jelentős országokat magában foglaló csoport úgy döntött, hogy ma egyértelmű erkölcsi álláspontot képvisel az Izraellel szembeni diszkrimináció ellen az ENSZ-ben,” nyilatkozta Jiszráel Katz külügyminiszter. „Ez fontos lépés az Izraellel szembeni elfogultság elleni hosszú küzdelemben az Egyesült Nemzetek Szervezetében. Különösen figyelemre méltó az Európai Unió számos tagállama szavazatának megváltoztatása, és bízom benne, hogy a többi EU-tagállam is hamarosan átveszi ezt az álláspontot.”

Katz megköszönte továbbá, hogy az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Guatemala, Honduras, Magyarország, Mikronézia, a Marshall-szigetek, Nauru és Kiribati ismét nemmel szavaztak a „palesztin jogokkal foglalkozó osztály” határozatra.

A New York-i székhelyű osztály hírhedt az izraeli tisztviselők és az Izraelt támogató aktivisták körében, mint az izraeli politikák szigorú kritikusa. A palesztin nép elidegeníthetetlen jogainak gyakorlásáról szóló bizottság feladatát látja el, és nemzetközi konferenciákat szervez, amelyek általában Izrael elítélésére koncentrálnak. Ez a részleg a felelős a Nemzetközi Szolidaritás Napja a Palesztin Néppel november 27-én megtartott éves eseményéért is.

A kedden elfogadott állásfoglalás kimondja, hogy a Palesztin Jogok Osztálya „továbbra is konstruktív és pozitív módon járul hozzá a palesztin kérdés nemzetközi tudatosságának fokozásához és annak Palesztinát érintő kérdésének minden szempontból békés rendezésének sürgősségéhez.”

Katz szerint „a testület az Izrael elleni strukturális diszkriminációt képviseli az ENSZ arénájában, és az ENSZ állományát és költségvetési erőforrásait a palesztin narratívák népszerűsítésére használja fel, miközben egyértelműen Izrael-ellenes programra ösztönöz.”

Ujkelet.live

Címkék:ENSZ szavazás, Izrael

[popup][/popup]