A Palesztin Hatóság teljes jogú tagságot akar szerezni az ENSZ-ben

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyoldalú lépésben a Palesztin Hatóság az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul, hogy megfigyelői státuszát teljes jogú tagságra emelje a nemzetközi szervezetben, számolt be a Jedioth Ahronoth újság vasárnap.

 

 

A lépés válasz az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump kijelentésére, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, valamint az elnök fenyegetéseire, hogy megvonja a palesztinoknak folyósított segélyeket.

Bár ezt egy extrém, utolsó utáni próbálkozásnak tekintik, szimbolikus kísérlet lenne.

Ahhoz, hogy teljes jogú tagságot szerezzen az Egyesült Nemzetek Szervezetében, a palesztinoknak először a Biztonsági Tanács 15 tagjából 9 jóváhagyását kell megszerezniük, és ha sikerül is, akkor Jeruzsálem állítólag arra számít, hogy az Egyesült Államok élni fog vétójogával, és megbuktatja a kísérletet.

Január elsején Lengyelország, Elefántcsontpart és Egyenlítői Guinea is csatlakozott a Biztonsági Tanácshoz, mindegyikük szimpatizál Izraellel, és elképzelhető, hogy a palesztinok tagsága ellen szavaznának, bár Peru, a másik új tag, 2011-ben elismerte a Palesztin államot.

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon azt mondta szombaton, hogy a palesztinok nem értették meg a helyzetüket. “Miután évekig nem vették figyelembe Izraelt és egyoldalú megmozdulásokat hirdettek, tévesen azt gondolják, hogy figyelmen kívül hagyhatják az Egyesült Államokat és szönyeg alá söpörhetik a tényeket,” – mondta.

A Fehér Ház és a palesztinok között feszült a kapcsolat, mióta Trump december 6-án bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és elrendelte az amerikai nagykövetség átköltöztetését Tel Avivból a szent városba.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]