A Palesztin Hatóság az EU és Oroszország közbelépését sürgeti Trump béketervével szemben

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztinok arra kérik az Európai Uniót, hogy lépjen közbe a kétállami-megoldás védelmében, ha a hamarosan bemutatásra kerülő amerikai béketerv nem tartalmazza a palesztin állam létrehozását, nyilatkozta kedden a palesztin ENSZ-nagykövet.

Riyad Mansour palesztin ENSZ nagykövet az ENSZ BT Jeruzsálem miatt összehívott rendkívüli ülésén fotó: youtube screenshot

Donald Trump amerikai elnök a jövő hónapban áll elő a nagy titokkal övezett közel-keleti béketervével, amit a palesztinok látatlanul elutasítottak, mondván erősen elfogult Izrael javára.

A Palesztin Hatóság nagykövete, Riyad Mansour azt mondta az újságíróknak, hogy a közelmúltban Brüsszelben tartott találkozókon sürgette az európai tisztviselőket, hogy ragadják meg a kezdeményezést, és ne engedjék, hogy az Egyesült Államok legyen a közel-keleti békefolyamat elsődleges irányítója.

A palesztinok arra kérték az EU-t, hogy hívjon össze egy nemzetközi konferenciát, amely megerősítené az izraeli-palesztin konfliktus kétállami-megoldásának globális konszenzusát és elutasítja az amerikai megközelítést.

A palesztinok arra is sürgették az európai országokat – különösen Franciaországot, Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát, Írországot, Belgiumot és Luxemburgot -, hogy ismerjék el Palesztinát mint államot.

Az ENSZ állásfoglalásai egy kétállami-megoldást támogatnak, amely Izrael mellett egy független palesztin államot biztosít, és hangsúlyozza, hogy ezt a felek közötti tárgyalások útján kell rendezni.

Mansour szerint a palesztinok azt szeretnék, hogy Oroszország is képbe kerüljon és növelje szerepét a közel-keleti diplomáciai folyamatokban, és azt javasolta, hogy az Egyesült Nemzetek hívja össze a közel-keleti béke kvartettet.

A Kvartett „legalább egy kollektív folyamat, és nem csak egy párt… igyekszik eldönteni, hogyan haladjunk előre,” – mondta, és “a múltban elfogadott álláspontok alapján elmozdíthatja a dolgokat.”

A palesztin kormány külügyminisztere, Riyad al-Maliki múlt hónapban a Szputnyik hírügynökségnek azt nyilatkozta, a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász kész találkozni Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, amennyiben Oroszország tölti be a közvetítő szerepet.

„Ismételten hangsúlyozzuk, készen állunk és kifejezzük hajlandóságunkat Putyin elnök iránt, hogy bármikor, amikor úgy véli, hogy az izraeli oldal készen áll, készek vagyunk leülni tárgyalni Netanjahuval Putyin elnök jelenlétében,” mondta Maliki.

Mansour szerint a kezdeményezésük még nem hozott semmilyen eredményt.

A palesztin nagykövet hangsúlyozta, az Egyesült Államok intézkedései – beleértve Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként és a palesztin menekültek támogatásának csökkentését – és Netanjahu fenyegetése, hogy a júdea és szamáriai (Ciszjordánia) zsidó telepeket a az országhoz csatolja, nem oldja meg az évtizedes konfliktust és nem eredményez békét.

„Néhányan az (amerikai) kormányban úgy gondolják, igen, a békèt segíteni fogja, ha eltörik a palesztinok lábait, az egyik kezét, és betörik öt fogát… és amikor a arccal a földön kúsznak, akkor belemennek bármibe, amit ajánlanak nekik,” mondta Mansour.

Az amerikai béketerv, amelyet Mansour nem látott, várhatóan regionális gazdasági fejlesztésekre vonatkozó javaslatokat fog tartalmazni, bevonva Egyiptomot, Jordániát és Libanont, de a palesztinok biztosak benne, hogy kudarcot vall.

Bár Mansour meg van győződve arról, hogy a palesztinok továbbra is élvezik a „hatalmas támogatást a nemzetközi színtéren”, azt sugallta, hogy ha a diplomácia kudarcot vall, akkor a csata demográfiai kérdésekbe fordulhat.

„Ha erre akarnak kényszeríteni bennünket – egyállami valóságba – a palesztin nép felgyorsítja reprodukciós gépezetét, és növeli a palesztinok számát, hogy szembe nézzen az apartheiddel.”

Múlt hónapban a Time magazin rendezte konferencián Jared Kushner, Trump veje és a béterven dolgozó csapat vezetője azt mondta, tanulmányozva a múltbeli izraeli-palesztin béke erőfeszítéseket, melyek rendre elbuktak, csapata egy szokatlan megközelítéssel állt elő.

Az új terv az alulról felfelé építkező modell köré összpontosul, azaz “hogyan tudnának a palesztin nép életet jobbá tenni.”

A korábbi amerikai erőfeszítésekkel szemben Kushnerék egy megoldás javaslattal állnak elő, és onnantól kezdve azon fognak dolgozni, hogy megvalósuljon.

A terv Izrael biztonsági aggodalmait is figyelembe veszi minden fő státuszbeli kérdés mellett. Továbbá magában foglal „egy robusztus üzleti tervet is az egész régióra, és úgy gondolom, a kettővel együtt van esély az előrelépésre.”

Kushner, ahogy korábban Trump is hagsúlyozta, hogy mindkét félre súlyos kompromisszumok várnak.

„Kiderül, hogy vajon megvan-e mindkét fél vezetésében a bátorság, hogy rászánja magát és megpróbáljon továbblépni.”

teljes cikk

[popup][/popup]