A New York-i ENSZ-palotában köszöntötték Arthur Schneier rabbit

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

New Yorkban, az ENSZ épületében ünnepelték Artur Schneier főrabbi 90. születésnapját.

 

Arthur Schneier (középen); balról a második Antonio Guterres ENSZ főtitkár

A világ minden táján ismert és elismert felekezeti vezetőt köszöntő ünnepi ceremóniát az ENSZ Civilizációk Szövetsége (United Nations Alliance of Civilizations, UNAOC) szervezte, az eseményen jelen volt és beszédet mondott António Guterres ENSZ-főtitkár is. A főrabbit jelenlétével megtisztelték és köszöntötték az USA vallási vezetői, a világszervezet csaknem 50 országának nagykövete, köztük Bogyay Katalin rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, állandó ENSZ-képviselő.

A rendezvényen beszédet mondott Miguel Ángel Moratinos spanyol politikus-diplomata is, aki 2019. január 7-től tölt be az UNAOC főképviselői tisztségét. Az ünnepségen jelen volt mások mellett Gabriele Caccia érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője, Elpidophoros érsek, az amerikai görög ortodox érsekség prímája, Sheikh Musa Drammeh New York-i muszlim vezető, Ashok Kumar Chhabra és Irinej Dobrijevic, Szerb Ortodox Egyház Kelet-amerikai Egyházmegye püspöke.

A közlemény szerint António Guterres felidézte, hogy Arthur Schneier 1930. március 20-án Bécsben egy rabbicsaládban született. Az 1938 novemberében lezajlott “kristályéjszaka” után Budapestre menekültek, az ottani gettóban élte át a vészkorszakot. Nagyszüleit, családtagjait Auschwitzba hurcolták, ott vesztették életüket. Arthur Schneier 1947-ben New Yorkba ment, a Jesiva Egyetemen tanult és 1962-ben a Park East zsinagóga rabbija lett. 1965-ben megalapította és azóta vezeti a Lelkiismeret Hangja (Appeal for conscience) szövetséget, amely a vallásszabadság, az emberi jogok, a felekezetek közötti tolerancia előmozdítása és támogatása érdekében tevékenykedik. Arthur Schneier ezért a tevékenységéért 2010. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

A főrabbit 90. születésnapja alkalmából korábban köszöntötte az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump; Ferenc pápa; Bill Clinton volt amerikai elnök; Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter; Angela Merkel német kancellár; az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu; Izrael elnöke, Reuven Rivlin; Sebastian Kurz osztrák kancellár; a konstantinápolyi ortodox egyházi vezető, Bertalan ökumenikus pátriárka; Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, Kirill ortodox püspök; VI. Mohammed, Marokkó királya. Orbán Viktor miniszterelnök személyes üdvözletét és jókívánságát Bogyay Katalin tolmácsolta a főrabbinak.

A jeles eseményen az ünnepelt személyes kérésére játszhatott Mága Zoltán. Erről a művész tájékoztatta pénteken az MTI-t. (MTI)

[popup][/popup]