A NATO felfüggesztette közel-keleti akcióit, de elkötelezett a terrorral szemben…

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Iránnak tartózkodnia kell az erőszak alkalmazásától és mindenfajta provokációtól, legfontosabb ugyanis megakadályozni, hogy elmérgesedjen a helyzet, illetve újabb konfliktus alakuljon ki – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben, a katonai szövetség legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli, nagyköveti szintű ülését követően hétfőn.

Jens Stoltenberg NATO főtitkár

Jens Stoltenberg, a közel-keleti feszültség növekedése miatt összehívott ülést követően tartott rövid sajtótájékoztatóján kijelentette: a NATO és szövetségesei kiállnak az Egyesült Államok mellett Kászim Szulejmáni tábornok meggyilkolása ügyében, a szövetséges országok ugyanis súlyos aggodalmukat fejezik ki a régió egészét destabilizálni képes iráni atomtevékenység, valamint az iráni vezetés terrorista csoportokat támogató politikája miatt.

A NATO egyetért abban, hogy sohasem lehet atomfegyver Irán birtokában, továbbá minden felet felelősségteljes viselkedésre és önkorlátozásra szólít fel – emelte ki a főtitkár.

Mint mondta, a szövetség részt vesz az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felszámolására szerveződött globális koalíció munkájában, illetve a terrorszervezet visszatérésének megakadályozásában, ezért a NATO iraki kiképző missziója fontos hozzájárulás a koalíció erőfeszítéseihez. Az ott szolgáló katonák életének védelme, biztonságuk szavatolása azonban kiemelkedő fontosságú – húzta alá.

A NATO továbbra is elkötelezett a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem mellett, ezért kész arra, hogy folytassa a kiképzési tevékenységet, amikor azt a helyzet megengedi – tette hozzá Stoltenberg.

A NATO szombaton arról döntött, hogy felfüggeszti iraki kiképző műveleteit, és felfüggesztette akcióit az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen küzdő, amerikai vezetésű nemzetközi szövetség is. A döntést azt követően hozták meg, hogy pénteken az amerikai légierő célzott csapással megölte Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda elitegysége, az al-Kudsz brigád parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét. (MTI)

[popup][/popup]