A Motorola és a HP is szerepel az ENSZ feketelistáján, mint “telepes szimpatizáns” cégek

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ENSZ feketelistája a Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és a Golán-fennsíkon működő cégekről állítólag magában foglalja a legnagyobb izraeli és nemzetközi cégeket.

 

 

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának listáján szerepel az izraeli Aerospace Industries, a Hewlett-Packard, a Motorola, az Ahava kozmetikumok, a Cellcom és a Partner távközlési vállalatok, valamint a RE / MAX ingatlanos cég – számolt be a Jediot Ahronoth napilap csütörtökön.

A jelentés felsorolt néhány helyi izraeli franchise-t, köztük a Cafe Cafe kávézót, az Angel’s Bakery-t, a Nesher-sört és a Rami Levy és Shufersal szupermarketláncokat.

Szeptemberben az ENSZ emberi jogi vezetője, Zeid Ra’ad Al Hussein felhívta a figyelmet arra, hogy a több mint 150 vállalat, amely a “megszállt palesztin területeken” folytatja tevékenységeit szembe megy a nemzetközi joggal és az ENSZ határozataival,” ezért feketelistára kéne tenni őket.

A 2-es hírcsatorna korábban azt állította, hogy a Coca-Cola, a TripAdvisor, az Airbnb és a Caterpillar is szerepelnek a listán. Az izraeli cégek közül pedig a Teva, a Bezeq, az Egged és az ország két legnagyobb bankja, a Hapoalim és a Leumi.

A Jediot szerint az izraeli vállalatok egy része vizsgálja a lehetőségét, hogy pert indítson Husszein és a Tanács ellen, mert motivációik mögött politikai okok vannak, valamint a vitatott területeken működő többi céget nem vizsgálták hasonlóan.

Az Egyesült Államok azzal fenyegetőzött, hogy kilép a szervezetből, ha a lista kikerül.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]