A Moszad segített meghiúsítani 12, izraelieket célzó támadást Törökországban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A 12-es csatorna szombat esti riportja arról számolt be, hogy a Moszad kémügynökség az elmúlt két évben tizenkét, izraelieket célzó terrortámadást segített megakadályozni Törökországban.

David Barnea a Moszad vezetője (Forrás: Twitter)

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

A csatorna szerint mindez a Moszad és a Török Nemzeti Hírszerző Szervezet (MIT) kapcsolatának köszönhető, amely az elmúlt években megerősödött a két ország közötti feszült diplomáciai kapcsolatok ellenére.

A támadási tervek többsége az Iszlám Állam dzsihadista terrorcsoporthoz kötődött, és üzletembereket valamint más törökországi izraelieket célzott.

Pénteken a török média felfedte, hogy a helyi szervek megakadályoztak egy iráni merényletet, aminek egy izraeli-török üzletember, Jáir Geller volt a célpontja.

A 12-es csatorna török sajtóértesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy az elmúlt napokban magas rangú izraeli tisztviselők küldöttsége utazott Törökországba. A csatorna feltételezései szerint az egyik résztvevő a Moszad vezetője, David Barnea volt, akiről a jelentés azt állította, hogy személyesen felügyeli a Törökországgal fenntartott hírszerzési kapcsolatokat.

A jelentés szerint továbbá néhány izraeli üzletembernek nemrégiben azt tanácsolták, hogy változtassanak rutinjukon, és legyenek különösen óvatosak, mert attól tartanak, hogy ők is célpontokká válhatnak.

A pénteki Jáir Gellerrel foglalkozó riportokat megelőzően a török média közölte, hogy vádat emeltek 16 állítólagos Moszad-kém ellen.

 

Címkék:Irán, Moszad, Törökország

[popup][/popup]