A meroni megemlékezés ultraortodox szélsőségesek miatt ismét erőszakba fulladt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy évvel Izrael történetének legsúlyosabb polgári tragédiáját követően, szerda este hívők ezrei tértek vissza Simon Bár Jocháj rabbi sírjához a Meron-hegyi megemlékezésre, de a biztató kezdet után csütörtök délután ultraortodox rendbontók tucatjai törték át a rendőrbarikádokat, hogy behatoljanak a sírhelyre, miközben nem kímélték a már bennlévőket sem.

A biztonság fokozása érdekében – írja az ujkelet.live – a kormány gondoskodott a lépcsők és az egyéb infrastruktúra helyreállításáról a komplexum körül. A hatóságok által bevezetett számos biztonsági intézkedést követően, a tömeg és az új szabályok ellenére, a rendvédelmi szervek, kisebb összecsapásoktól eltekintve, az ünnep első éjszakáján biztosítani tudták a helyszínre érkezők számára a részvételt.

A rákövetkező napon azonban ismét kaotikus helyzet alakult ki, amikor ultraortodox hívők egy csoportja erőszakkal áttörte a rendvédelmi erők barikádját, és feltartóztathatatlanul tovább nyomulva sodródtak a rabbi sírjának otthont adó helyiségbe. Az erőszak továbbterjedésének és a tavalyi dráma megismétlődésének megakadályozására, a rendőrség bejelentette, hogy korlátozza az ünnepséget.

A zavargások közvetlenül a tavalyi halálos áldozatok emlékére tervezett állami rendezvény előtt történtek. Az izraeli média szerint a helyszínre bejutásra váró egyes gyászoló családtagokat a szélsőséges zavargók leköpték, vagy különböző tárgyakat dobtak feléjük.

A rendvédelmi erők tizenöt erőszakos hívőt tartóztattak le, miközben két rendőr könnyebben megsérült – jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató, hozzátéve, hogy a rendőrség számos gyereket mentett ki a tömegből.

Teljes cikk

Címkék:erőszak, ultraortodoxok

[popup][/popup]