A megbékélés útja a törékeny világban – a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács konferenciája

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A magyar zsidóság történetének kivételes pillanatát jelenti a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács június 24. és 27. közötti éves konferenciája, amelynek aktuális témája: „megbékélés egy törékeny világban”. Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek lesz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) társszervezésében megvalósuló rendezvény egyik főelőadója.

A konferencia apropója az első világháború lezárulásának századik évfordulója – fogalmaz a Mazsihisz közleménye -, amely máig ható érvénnyel változtatta meg nem csak a régiónk és a világ arculatát, de mindazt, amit az emberről tudni vélt a megelőző korszak bizakodó, fejlődésben hívő liberalizmusa. Azt a kérdést járják körül a konferencia, hogy az azóta eltelt száz évben megszerzett szomorú tudás birtokában mit tehetünk, zsidókként, keresztényekként, hívőkként egymás elfogadásáért, azért, hogy Isten képmását ismerjük fel a másikban.

A négy napos rendezvény Kecskemétet választotta helyszínéül, ez pedig rendkívüli elismerés a magyar keresztény és zsidó egyházi közösségeknek és gesztus a közép-kelet európai régió felé is, amelyet talán a leginkább érintettek az első világháborút lezáró békemegállapodások.

A tanácskozást Balgár Pávol, a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács alelnöke és Róna Tamás és Szécsi József a magyar Keresztény-Zsidó Társaság főtitkára, MAZSIHISZ Dél-Alföldi régiójának főrabbija nyitják meg, nemzetközi tekintélyű tudósok és egyházi emberek sora fejti ki véleményét a politikai és vallási értelemben egyaránt sürgető és kulcsfontosságú témákról. Ezek a megbékélés és az igazság vallási kérdéseiről, a vallásközti párbeszéd lehetőségeiről, a mi térségünkben gyakori és érthető „áldozati szerep” feladásáért, az egymás iránti felelősségvállalásért.

A Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanácsot ezelőtt bő 70 évvel a Holokauszt irtózatos tapasztalata hozta létre 1947-ben és kivételes eredményeket ért el a zsidó és keresztény vallási közösségek kapcsolatainak megújításában. Az utóbbi években mindinkább próbálja kiterjeszteni tevékenységét a harmadik ábrahámi vallásra, az iszlámra is. Rendes éves konferenciájuk helyszíne ezúttal és először a szervezet történetében Magyarország lesz, Kecskemét és Budapest városa.

A június 24. és 27. között megrendezett konferencia első három napját Budapesten, a Flamenco Konferencia Hotelben (Budapest XIII. ker., Tas vezér út 3-7), lehet majd követni, az utolsó nap programja Kecskeméten zajlik majd a Katona József Színházban (6000, Kecskemét, Katona József tér 5).

A konferencia részletes programja

[popup][/popup]