“A Mazsihisz nem árulja el a magyar zsidó közösséget”

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) múlt hét péntekén, a kormány és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Sorsok Házával kapcsolatos együttműködési bejelentése napján már kibocsátott egy közleményt, de vezetőségének tegnapi rendkívüli ülésén egy újabb közlemény kiadásáról döntöttek.

Sorsok Háza (Fotó: Népszava)

“A MAZSIHISZ nem árulja el a magyar zsidó közösséget

Az utóbbi hónapokban végképp világossá vált, mi fontos nekünk és mi fontos a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Zsidó Hitközségnek (EMIH. A helyzet egyértelmű: az EMIH-nek nem a történelmi hitelesség, nem a magyar zsidó közösségi emlékezet és nem a magyar zsidóság a fontos, hanem a közpénzek és ingatlanok megszerzése.  Ez világos stratégia, ami szembe megy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) törekvéseivel és a magyar zsidó közvélemény értékrendjével.

A MAZSIHISZ egyik alapintézménye a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A legjelentősebb holokauszttal foglalkozó nemzetközi intézmények természetes partnere. A MAZSIHISZ elkötelezett a holokauszt hiteles  bemutatásában, ezért a Sorsok Háza néven Köves Slomó és Schmidt Mária által most meghirdetett koncepciót elutasítja és attól elhatárolódik, nem hajlandó a múlt megtagadásával a jövőt feláldozni.

A közösségi emlékezet és a hiteles történelmi kutatások megerősítésére, bátorítására, a Mazsihisz 10 millió forintos induló összeggel pályázati keretet különít el, hogy segítse a kutatók, intézmények, civil szervezetek munkáját.

 A MAZSIHISZ feladatának tekinti a Tórához, a kulturális örökségünkhöz közelíteni a magyar zsidó közösség tagjait, érdekvédelmi munkával megteremteni az otthonosság légkörét, erősödő intézményeinkkel a tanulás, a gyógyulás és a tájékozódás lehetőségeit.” – zárul a közlemény.

*

Köves Slomó az ATV tegnap esti interjújában, újságírói kérdésre úgy fogalmazott: nyitottak a párbeszédre más szervezetekkel a múzeum tartalmi kérdéseivel kapcsolatban.

Köves Slomó

A műsorvezető Rónai Egon.

 

[popup][/popup]