A Mazsihisz és az EMIH is üdvözölte az amerikai elnök bejelentését Jeruzsálemről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Mazsihisz és az EMIH is reagált Donald Trump bejelentésére, miszerint az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és ide költözteti nagykövetségét.

Az Egyesület Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának – fogalmaz a Mazsihisz közleménye.

A világ zsidóságának szívében Jeruzsálem mindig központi helyet foglalt el. A két Szentély pusztulása óta eltelt évezredek alatt szüntelenül fohászkodtunk a városért és ez így lesz ezután is, hogy Jeruzsálemet hivatalosan is a zsidó állam fővárosának tekinti az Egyesült Államok.

Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor, hazánk miniszterelnökének a Dohány utcai zsinagógában tett júniusi látogatásán nyilvánosan is kifejeztük azon óhajunkat, hogy Magyarország ismerje el Izrael fővárosaként a három monoteista világvallásnak otthont adó Jeruzsálemet.

Reménykedünk benne, hogy Jeruzsálem minden közösség számára a vallási béke fővárosává válik. Ahogy eddig, úgy ezután is Jeruzsálem felé fordulva fohászkodunk majd a Teremtőhöz: “építs benne napjainkban örök lakóhelyet, és állítsd fel hamarosan Dávid trónját. Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki felépíti Jeruzsálemet”.

Heisler András, Mazsihisz elnök
Frölich Róbert, Országos főrabbi

*

Orbán Viktorhoz fordult az EMIH vezető rabbija Jeruzsálem ügyében. Az EMIH üdvözli és támogatja az Egyesült Államok döntését.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) üdvözli az Amerikai Egyesült Államok elnökének tegnapi bejelentését, melynek alapján az USA elismeri Jeruzsálemet, mint Izrael állam fővárosát, és nagykövetségét Tel-Avivból oda költözteti. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija Orbán Viktor miniszterelnök részére megküldött levelében kifejti továbbá, hogy Magyarország számára is komoly lehetőséget jelentene az Amerikai Egyesült Államok döntésének támogatása.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabija Orbán Viktor miniszterelnök részére címzett levelében kitér a magyar és a zsidó nép közötti történelmi hasonlóságokra: a messziről érkező törzsek néppé válásának eposza, a számkivetettség és különállás idegen népek között, évezredes elszigeteltség, nemzeti sóvárgás a történelmi őshazáért, számkivetettség, a realitásoktól elrugaszkodott negatív diplomáciai döntések elszenvedése mind megjelennek a két nép történelmében, és nagymértékben segíthetik egymás megértését. Izrael a zsidó nép őshazája, a zsidó-keresztény értékvilág bölcsője, Jeruzsálem pedig 3700 éve ennek a kultúrának a szimbóluma. A 2000 éven át tartó száműzetés során a zsidó szívekben mindvégig, majd közel 70 éve már a mindennapi valóságban is Izrael állam fővárosa Jeruzsálem. Ennek ellenére a világ csaknem 70 éve ragaszkodik mást mondani, mint a valóság.

Az EMIH álláspontja világos: Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke ennek a kognitív disszonanciának vetett véget tegnap. Bejelentette, hogy az USA elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet. Az amerikai elnök kiállását követően az EMIH meggyőződése szerint csak idő kérdése, hogy a valósághoz igazodjon a politika és a diplomácia. Izrael, a világ zsidósága, így a magyar zsidók is ünnepelnek ma, de ünnepelhet minden olyan ember is, aki az igazságot értékeli. Ünnepelhet, aki hisz abban, hogy a nyugati civilizáció zsidó-keresztény értékrendjének egyik legfontosabb alaptézise szerint „igazságot; csak igazságot kövess” (5 Mózes 16.20.). Ünnepelhet, aki hiszi, hogy minden nemzetnek alapjoga és természetes ösztöne az önrendelkezés, ami kiterjed arra is, hogy saját, több ezer éves fővárosát 2000 év után szégyen és szemérmeskedés nélkül birtokba vegye.

A tegnapi bejelentés nem csak az ünneplésnek ad helyet: lehetőséget teremt arra is, hogy akik a fenti értékek mentén gondolkodnak, akik a valóságra és a maszatoló hazugságra oszló világállapotunkban mindig képesek az igazság mellé állni, egy erős, szimbolikus közösséget hozzanak létre. Meggyőződésem szerint történelmi lehetőség ez Magyarország számára is: lehetőség szimbolikus lépések és nagyon is kézzel fogható szövetségek megkötésére és megerősítésére. Az USA által megtett lépéshez első európai uniós országként csatlakozva Magyarország a fenti értékek őszinte megvallását tudná ismételten deklarálni, és ezzel – nem először – élére állni térségünkben egy fontos, világpolitikai léptékű pozitív folyamatnak, melynek végén Jeruzsálem valóban a béke városává válhat egyszer” – fejtette ki Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Az EMIH véleménye szerint tehát a magyar kormánynak érdemes megfontolnia, hogy – a már most megjelenő, feszült diplomáciai helyzetben – egyértelművé teszi álláspontját a kérdésben, és hasonlóan az Amerikai Egyesült Államokhoz, a történelmi és reálpolitikai érveket figyelembe véve elismeri Jeruzsálemet, mint Izrael állam fővárosát, elsőként az Európai Unió tagállamai közül.

 

[popup][/popup]