Az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egyidejűleg elrendelte a nagykövetség átköltöztetését Tel-Avivból Jeruzsálembe. 

Donald Trump dacolt az arab országokból érkező fenyegető üzenetekkel, és az EU partnerek részéről elhangzó aggályokkal.

Az amerikai elnök azzal kezdte beszédét, hogy elődei két évtizeden át évről évre halogatták a kongresszus által 1995-ben hozott törvény végrehajtását a nagykövetség átköltöztetéséről, ám semmivel sem került közelebb a közel-keleti béke. A régi recept nem vált be, nem érdemes vele tovább kísérletezni, szögezte le Trump. Meggyőződését fejezte ki, hogy a mostani lépés az Egyesült Államok érdekeit szolgálja és előmozdítja a békefolyamatot Izrael és a palesztinok között.

Az elnök beszéde békülékeny hangnemű és visszafogott volt: hangsúlyozta, hogy ez a lépés nem érinti a két fél közötti tárgyalásokat, nem támaszt semmilyen előfeltételt és a nyitott kérdéseket a felek egymást közt rendezhetik, beleértve a leendő palesztin álam határait és a palesztinok pozícióit Jeruzsálemben. Trump ugyanis nem használta az „egységes Jeruzsálem” kifejezést, nyitva hagyva ezzel minden opciót.

 

Az elnök méltatta a városnak a három monoteista vallásban betöltött szerepét és reményét fejezte ki, hogy képviselőik békében fognak egymás mellett működni.

„Úgy határoztam, hogy itt az ideje hivatalosan elismerni Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát” – szögezte le az elnök, hozzátéve, hogy ez a lépés már régen esedékes volt. Hozzátette, hogy ez az elismerés csupán a létező tények tudomásulvétele, hiszen Izrael Állam minden fontos intézménye Jeruzsálemben működik.

Közölte, hogy utasította a külügyminisztériumot: kezdjék meg az amerikai nagykövetség átköltöztetését Tel-Avivból Jeruzsálembe. Szakértők szerint ennek a bonyolult logisztikai folyamatnak a gyakorlati megvalósítása még éveket vesz majd igénybe.

“Trump elnök bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt”- vélekedett az izraeli miniszterelnök az amerikai elnök beszéde után. “Nincs olyan béke, amelyben ne szerepelne Jeruzsálem, Izrael állam fővárosa”- tette hozzá Trumpot köszöntő szavaihoz.

Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai  elnöki bejelentést, és köszönetet mondottTrumpnak.

“Nem félünk a fenyegetéstől” – nyilatkozta Gilád Erdan belbiztonsági miniszter. “A biztonsági erők és az izraeli rendőrség felkészült minden lehetséges eseményre”- tette hozzá.

Az izraeli ellenzék is üdvözölte Trump döntését, csak a radikális, baloldali Békét most mozgalom nevezte a béke kilátásait romboló, egyoldalú lépésnek.

Federica Mogherini és Mahmud Abbasz

Az arab-iszlám világ dühödt és fenyegető hangon, az európai országok visszafogottan elutasítva reagáltak Donald Trump bejelentésére.

Mahmud Abbasz palesztin elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok többé nem tekinthető elfogulatlan közvetítőnek. „Ezek a visszataszító és elutasított lépések mindenféle béke-erőfeszítés szándékos lerombolását jelentik és azt üzenik, hogy az Egyesült Államok nem lesz többé az a közvetítő, amely az előző évtizedekben volt – közölte Abbasz.

A Hamasz vezetői amerikai érdekeltségek elleni erőszakos cselekedetekre hívtak fel. Gázában Trump képeit, valamint Izraeli és amerikai zászlókat égettek.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren Trump lépését felelőtlennek minősítette. Egyúttal hangsúlyozta: “a döntés a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok nyílt megsértése”. Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Isztambulban már a döntés bejelentése előtt tüntettek az amerikai konzlátus előtt, „Jeruzsálem az iszlámé” feliratú táblákkal.

Erdogan török miniszterelnök

utasításra világszerte megerősítik az amerikai képviseltek védelmét.

Az európai vezetők mindannyian egyet nem értésüket fejezték ki. Mogherini, az EU külügyi biztosa a régóta hangoztatott álláspontot ismételte meg: Jeruzsálem státuszát a kétoldalú tárgyalásokon kell rendezni.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár „egyoldalú lépésnek” minősítette Trump döntését, ami veszélyezteti a béke kilátásait.

Címkék:amerikai követség, Izrael fővárosa, Jeruzsálem, Trump

[popup][/popup]