A Mazsihisz elnöke kiszáll a Sorsok Házából

Írta: Szombat információ - Rovat: Hírek - lapszemle

A Mazsihisz elnöke kilépett a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületéből. Heisler András erről levélben tájékoztatta Schmidt Máriát, a Józsefvárosba tervezett emlékközpont vezetőjét. Az alábbiakban közöljük levélváltásukat:

sorsokhaza_terv

A Sorsok háza látványterve

Tisztelt Főigazgató Asszony!

A “Sorsok Háza” nevű józsefvárosi projekt munkálatainak előrehaladásával párhuzamosan a megvalósítandó közművelődési intézmény történelem szemléletéről, a kiállítás forgatókönyvéről a mai napig nincs szervezetünknek információja. Az elmúlt hónapok során a Mazsihisz ezt több ízben sérelmezte, megkereséseinkre érdemi választ nem kaptunk. A Mazsihisz Közgyűlése döntéséhez az Ön együttműködési készségének teljes hiánya vezetett: Magyarország legnagyobb zsidó szervezete nem támogatja a projektet.

Személyes meggyőződésem és a Mazsihisz Vezetőségének 2014. március 4-i döntése alapján a Sorsok Háza projekt Nemzetközi Tanácsadó Testületének tagságáról a mai nappal lemondok.

Budapest, 2013. március 5.

Üdvözlettel:
Heisler András
elnök

Schmidt Mária válasza Heisler Andrásnak

Tisztelt Elnök Úr! Kedves András!

Nehéz szívvel olvastam levelét, amelyben lemond a „Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ” nemzetközi tanácsadó testületének tagságáról. Miközben 2013 szeptemberétől több alkalommal tájékoztattam a létesülő emlékhely tervezési munkálatairól – melyeket az a projektindító nyilatkozat alapozott meg szellemileg, és amelyet Ön is ellátott kézjegyével –, Ön a mai napig nem követett meg a Mazsihisz sajtótájékoztatóján elhangzott tűrhetetlen hangnemű sértésekért és vádakért (mint ahogy erre nyilván emlékszik, 2014. január 21-én az Önök által felkért szakértő holokauszttagadónak minősített és egy nyilvánosház vezetőjéhez hasonlított). Tudnia kell, most is várom bocsánatkérését, mely gesztus alkalmat teremthet az újrakezdésre!

Nem értem ugyanakkor türelmetlenségét a Sorsok Házával kapcsolatban, főképp annak fényében, hogy a Mazsihisz patronálta Páva utcai dokumentációs központ tervezési munkafolyamata hosszú éveket vett igénybe. Számonkérésére válaszolva jelezni szeretném, az elmúlt hónapokban napi tízenórákat dolgoztunk és dolgozunk azon, hogy bemutathassuk a kiállítás forgatókönyv-tervezetét, amely még nem áll készen. Ennek okán és a Miniszterelnök úr Önhöz címzett levelének szellemében halasztottuk el februárra tervezett beszámolónkat, melyet április végén, pészah és húsvét után szeretnénk megtartani a testület tagjainak. Ha addigra elkészülünk a forgatókönyvvel, az oktatási program tervezetével és a bemutatóhoz szükséges makettekkel, az minden kétséget kizáróan világbajnok teljesítmény, főleg ha a Páva utcai előkészületek fent említett időigényét veszem figyelembe!

Lemondását, nem csekély értetlenséggel, de tudomásul veszem.

Budapest, 2014. március 5.

Üdvözlettel:

Schmidt Mária

 

[popup][/popup]