A Mazsihisz a Miniszterelnökségnél tiltakozik és pert is indít az EMIH új neve ellen

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) azt szeretné elérni, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a nevében ne használhassa sem a „Magyar Zsidók Szövetsége”, sem a „Magyar Zsidó Szövetség” toldatot. Ez a névhasználat ugyanis a két szervezet összetévesztését eredményezheti a közvélemény előtt.

Heisler András a Mazsihisz és Köves Slomó, az EMIH vezetője

A szervezet az alábbi közleményt bocsátotta ki:

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kérelmet nyújtott be a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságára annak érdekében, hogy a tárca – mint nyilvántartó hatóság – utasítsa el az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rövidített nevének „Magyar Zsidók Szövetsége” toldattal való kiegészítését. Ezzel párhuzamosan a Mazsihisz a névviseléshez való jogának megsértése miatt polgári pert kezdeményezett az EMIH ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója a kérelmet azzal indokolja, hogy az EMIH névkiegészítése sérti a 2011-es egyházi törvényt és a Polgári Törvénykönyv általános szabályait, mivel a Magyar Zsidók Szövetsége és a Magyar Zsidó Szövetség elnevezés olyan benyomást kelt, mintha az EMIH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez kapcsolódna. Jogi álláspontjuk szerint a Magyar Zsidók Szövetsége és a Magyar Zsidó Szövetség toldat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnevezéshez olyan nagy mértékben hasonlít, hogy a két szervezetet a közvélemény összetévesztheti.

[popup][/popup]