A Matolcsy-közeli egyetem veszi meg a kecskeméti zsinagógát?

Írta: napi.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Nemzeti Bank befolyása alatt álló Pallasz Athéné Egyetem is érdeklődik Kecskeméten az egykori zsinagóga épülete iránt.

kecskemeti-zsinagoga-ma

Az épületet a Műszaki és Természettudományi Egyesület (MTESZ) felszámolása során hirdettek meg eladásra – írja a Napi.hu.

A MTESZ több mint kétmilliárd forint adósságot halmozott fel, vagyonát folyamatosan hirdeti meg eladásra a felszámoló. A szövetségnek két budapesti, és 15 vidéki, megyeszékhelyeken található ingatlana volt. Egy fővárosi és nyolc vidéki ingatlanon már túladtak, ebből összesen több mint félmilliárd forint folyt be.

A meghirdetett ingatlanok között van Kecskeméten az eredetileg zsinagógának épült Tudomány és Technika Háza. A XIX. század második felében épült zsinagóga 1963-ban került az államhoz, és a ’70-es években alakították kulturális központtá. Az ingatlanban 44,7% tulajdonrésze van a MTESZ-nek, 43,4% a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Bács-Kiskun Megyei Egyesületéé, és 11,9% a Mazsihiszé. A MTESZ tulajdonrészét 170 millió forintért kínálják eladásra, a többi tulajdonos eddig nem jelezte, hogy élni kívánna elővásárlási jogával.

kecskemeti-zsinagoga

A zsinagóga és a “cifra palota” épüete a múlt század elején

Az épületben van négy előadóterem jellegű helyiség, nyolc iroda, négy munkabizottsági szoba. Az alapterület mintegy 60 százaléka kiállítótér, lépcsőház és folyosó. A TIT szerint múzeumi, oktatási, kulturális tevékenységre alkalmas.

A kecskeméti és szolnoki főiskola összevonásával létrejött Pallasz Athéné Egyetemnél azt mondták a Napi.hu-nak, hogy tervezik az ingatlanrész megvásárlását. Az egyetem szenátusa erről október második felében tárgyalhat.

A Pallasz Athéné Egyetem neve nem véletlenül rímel a jegybanki alapítványokéra, az intézmény jelentős támogatásban részesül tőlük.

 

[popup][/popup]