A Magyar Zsidó Múzeum a Dohány utcai zsinagógával a leglátogatottabb honi közgyűjtemény

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bizonyult 2019-ben a legtöbbek által felkeresett magyarországi közgyűjteménynek.

A Dohány utcai komplexum felülnézetből

Tavaly kereken 550 ezren látogatták meg Budapesten a Dohány utcai komplexumot, ahol egyazon jeggyel lehetett megtekinteni a múzeumon kívül a Förster Lajos bécsi építész tervezte zsinagógát is – derül ki a Heti Világgazdaság (HVG) e heti számában olvasható összesítésből – szemlézte a hírt a mazsihisz.hu.

A látogatók egy része a legismertebb Holokuszt-emlékhelyet, a Hősök kertjét és a Wallenberg emlékparkot is felkeresi az emlékfával. A kert a zsinagóga mellett 1944-ben, a vészkorszak idején a budapesti gettó része volt, és kényszerű tömegsírrá vált.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nemrég nyilvánosságra hozott múlt évi közgyűjteményi adattár – amelyből a HVG állítja elő évek óta az intézmények látogatottsági tabelláját – arról is árulkodik, hogy az éveken át tartó rekonstrukció után 2018 végén megnyitott Szépművészeti Múzeum azonnal visszakerült a legnépszerűbb régiségtárak közé.

A 2019-es toplistán a 2. helyen befutott Szépművészeti Múzeum tavaly ugyancsak több mint félmillió látogatót fogadott.

A toplista 3-4. helyén a budai Mátyás-templom és az egri Dobó István Vármúzeum végzett. A 2018-as toplista 1. helyezettje, a Magyar Nemzeti Galéria most az 5. helyen szerepel. Hatodik a Terror Háza Múzeum, hetedik a Magyar Nemzeti Múzeum, majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, az Ópusztaszeri Emlékpark következik, tizedik a Gödöllői Királyi Kastély.

[popup][/popup]