A magyar kormány nem fogadná vissza az Iszlám Államhoz csatlakozott magyarokat – ha vannak ilyenek

Írta: 444.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyugat-Európában komoly dilemma, hogy az Iszlám Állam legyőzése után mi legyen azokkal a nyugati állampolgárokkal, akik önként csatlakoztak az ISIS-hez, és most hazatérnének. 

Képünk illusztráció

A terrorszervezetbe 15 évesen belépő Shamima Begumot például nem fogadnák szívesen Nagy-Britanniában, a terroristafeleséget meg is fosztották a brit állampolgárságától. Az ő esetében ez úgy nézett ki, hogy mivel kettős állampolgár, bangladesi útlevele is van, ezért a éltek a brit terrorellenes törvények azon pontjával, amik lehetővé teszik a brit állampolgárság megvonását a külföldi terrorszervezetekhez csatlakozó kettős állampolgároktól. Viszont Banglades is jelezte azonnal, hogy ők sem tartanak igényt Shamima Begum jelenlétére.
Egy kutatás szerint 2013 áprilisa és 2018 júniusa között 80 ország 41940 állampolgára csatlakozott az ISIS-hez, vagy legalábbis utazott az ISIS által ellenőrzött területekre. Háromnegyedük férfi volt, a maradék nagyjából fele-fele arányban nő és gyerek. Az ISIS-hez csatlakozó külföldi nőknek 730 gyermeke is született ez a néhány év alatt Irakban és Szíriában.

Magyarországon is ítéltek el két férfit, akik az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni. F. Viktor és Sz. Dániel a gyakorikerdesek.hu-n ismerkedtek össze, az Elvileg hogyan lehet csatlakozni az Iszlám Államhoz? topikban. F. Viktor fel is vette a kapcsolatot a terrorszervezettel, el is utazott Törökországba, a megbeszélt találkozón azonban nem várta senki. Ezután eljutott a szír határig, ott végül a török hatóságok tartóztatták fel és szállították haza. Az Index a perük indulásakor azt írta, hogy a vékony, 21 éves, szemüveges Sz. Dánielt az iskolából eltanácsolták, egy folyamatban lévő, állatkínzásos ügye miatt. Sokat számítógépezett, látogatta az An-Nuszra és a norvég tömeggyilkos Breivik oldalait. A nizzai terrortámadás után Vona Gábor Facebook-oldalán kommentekben fenyegetőzött tömeges gázolással.

F. Viktort az Index úgy jellemezte, hogy a 25 éves, kövérkés srác, aki az anyjánál él, munkája, felesége, gyereke nincs. Kezelték depresszióval, öngyilkossági kísérlete is volt korábban.

Teljes cikk

Címkék:Iszlám Állam, magyar állampolgárok

[popup][/popup]